IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българската следа в 3D принтирането

3D принтирането е симбиоза между наука и изкуство, коментира Васил Гунев, изпълнителен директор на "Бокскол" ЕООД, Filamentry

15:50 | 21.08.23 г.

България набира все повече скорост в износа и производство на техника. Разполагаме с активно общество от хора, които се занимават с 3D принтирането от години. Това коментира в предаването ''Бизнес старт'' на Bloomberg TV Bulgaria Васил Гунев, изпълнителен директор на "Бокскол" ЕООД, Filamentry.

Голяма част от приноса там е създаден от програмисти, инженери и всякакви специалисти, допринасящи за изграждането на тези системи, каза той.

„У нас 3D принтирането е много актуално. Имаше статистика, че всяка година броят на закупените 3D принтери се удвоява“, посочи той.

По думите му, като принцип на работа "Бокскол" е стартъп, който работи основно за България, но има клиенти от Гърция и от други съседни страни.

„Предизвикателствата са доста. Конкретно за нас – направихме си хубав модел, рекламна кампания, пуснахме го в продажба и в един момент дойде Covid-19. Настана криза при чиповете. Трудно се намираха и бяха на много по-висока цена. Отделно и доставката на материалите поскъпна много, при което цените на крайната продукция нямаше начин да не скочат. Клиентите го разбират, но не всеки имаше възможност да си го позволи. Сега вече нещата започнаха да се успокояват“, отчете Гунев.

На въпроса какви биха били предимствата страните в тази област да се ориентират към регионалните връзки на търговия, а не към азиатските, Гунев изрази надежда това да се случи, но подчерта, че трябва да се осигури много добра диверсификация, за да стане изобщо дума за конкуренция с тези огромни производители. Мениджърът увери, че вече се работи за тази интеграция.

„Бъдещето на 3D принтирането е неограничено! Възможностите са неограничени! Границите са в нашето въображение!“, заяви Гунев и подчерта, че 3D принтирането е симбиоза между наука и изкуство.

Кои са предизвикателствата при производството на 3D принтиране? Как AI може да си сътрудничи с 3D принтирането? Какво може да се принтира? Как технологичните фирми се борят с липсата на кадри? Трудно ли се намира работна ръка в тази сфера у нас?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването ''Бизнес старт'' може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:51 | 21.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още