IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Бъдещето на бижутерията е в 3D принтерите

Хора с дигитални умения или с умения да рисуват могат да усъвършенстват производството, посочи Тодор Кашилски, основател и управител на "Токаш"

15:33 | 03.06.22 г. 1
Експерт: Бъдещето на бижутерията е в 3D принтерите

„Хора с дигитални умения или с умения да рисуват могат да усъвършенстват производството. Бъдещето на сребърната бижутерия ще е в 3D принтерите – хората искат да бъдат все по-уникални и да имат специално създадена за тях услуга. Това ще принуди повечето бижутери да се ориентират към тези принтери“, прогнозира как иновациите навлизат в бранша управителят на "Токаш".

По думите му обаче състоянието на пазара на труда и ниската безработица са най-големият проблем пред бижутерския бранш в България.

„Хората не усещат нужда да надграждат уменията си и да стават по-добри. Ниската безработица не стимулира служителите да усъвършенстват уменията си“, коментира Кашилски и подчерта, че в бранша има много новости, свързани с модерните технологии.

Той обясни, че пандемията и конфликтът в Украйна не се отразяват на доставката на сребро. „Снабдяваме се със сребро от български производители и продукцията е качествена“, уточни мениджърът.

Кашилски коментира, че цената на среброто постоянно варира и е била и по-висока, отколкото е сега. „Среброто е и технически метал, използва се много в редица индустрии, даже бижутерската индустрия е сравнително малък потребител на сребро. Покрай фотоволтаиците цената се вдига, защото търсенето на сребро нараства“, обясни той.

Експертът съобщи, че синтетичният заместител на диаманта – цирконият, е най-продаваният камък, който предлага фирмата. Мениджърът посочи, че той се внася от Китай, но много от камъните за продуктите са внос и от Бразилия.

Как се създава собствена верига за продажба на бижута? Как се прави успешен бизнес от първо лице? В кои страни продукцията на българските бижутери е добре посрещната? Защо в Гърция предпочитат уникалните български бижута? Каква е конкуренцията на пазара с китайското производство на бижута? Къде в България се добиват най-ценните полускъпоценни камъни? Защо в нашата страна не се преработва кехлибар за бижута?

Целия разговор може да видите във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” вижте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
aldy
преди 1 година
Не помня точно кога и точно кой беше този руски крепостен селянин, който беше изработил ръчно някаква страхотна стъклена чаша, инкрустирана със златни нишки, включваща рубини и други скъпоценни камъни, цветно стъкло и пр. Била е изпратена на някаква изложба на Запад, като чудо невиждано. В днешно време умниците, разчитащи не на собствения си интелект, щото им е множко, а на ИИ, са си казали тежката дума, че това е невъзможно да се направи. Съжалявам, че не запазих линка към страхотната картинка, в днешно време наистина е невъзможно да се копира или имитира. Та така с руските крепостни селяни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още