IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мирослав Зафиров: Демократизация на Сирия по европейски модел е невъзможна

Как ще протече политическото и икономическото възстановяване на близкоизточната държава, коментира дипломатът от кариерата и експерт по Близък изток

15:01 | 06.10.23 г. 4

Самата тъкан на сирийското общество е дълбоко увредена и демократизация на Сирия по европейски модел е невъзможна. Възстановяването на близкоизточната страна ще започне тогава, когато се извършат определени стъпки за възстановяване на самото общество. А когато това се случи, ще има проблем, свързан с намирането на средства. Натискът върху международната общност и международните институции за намиране на средства е гигантски. Непрекъснато сме свидетели на някакъв тип класация, тип "топ 100" на кризите и всяка седмица имаме нов "хит", нова криза, на която трябва да се реагира. Това мнение изрази в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Мирослав Зафиров, дипломат от кариерата и експерт по Близък изток.

"И това, което се случва недалеч от територията на България, също бе немислимо до скоро – война в центъра на Европа. Всичко това влияе не само на Сирия, но и на Турция, и на целия Близък Изток, задълбочава хуманитарната криза. Не трябва да забравяме, че Украйна и Русия са най-големите доставчици на храна и за Сирия, и за Ливан, и за Египет, а това са ключови държави в Близкия Изток", коментира той.

Мирослав Зафиров прогнозира възстановяването на Сирия да започне с подобряване на отношенията между останалите в Сирия групи. Според него икономическото възстановяване ще е трудно на фона на останалите хуманитарни кризи. „Днес Сирия трябва да се нареди на опашката и да чака за средства от фондове“, посочи той и е обясни, че периодът е "след гражданската война", с отделни зони на напрежение, въпреки че войната свърши.

Дипломатът напомни, че има опити държавата да бъде върната в системата на международните отношения – неотдавна Дамаск беше поканен да възстанови мястото си в Арабската лига, а сирийският президент посети Китай.

Мирослав Зафиров заяви, че не вижда причини Башар Асад да слезе от политическата сцена на собствената си държава в близко време, но отчете, че сирийският президент прави опити да възстанови „поне регионалните взаимоотношения“. 

Какви са проблемите на сирийската държава? Защо Китай иска да играе консолидираща роля в близкоизточния мирен процес? Какво предлага Пекин в замяна на усилията, които полага в региона? Какво се случва в отношенията между Сирия и Израел и до къде може да ескалира напрежението? Какво предстои да се случи в отношенията между Сирия и Турция и кюрдският проблем ли е препъникамъкът в отношенията на Дамаск и Багдат?

Отговорът на тези и други въпроси ще получите, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:01 | 06.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 1
ssakodes
преди 6 месеца
Искате ли луд секс за 2-3 часа, силна ерекция, дълго време без свършване и увеличаване на размера на пениса?! Сега е възможно и безопасно! Прочетете сами ------ https://mub.me/xalfa
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
andy
преди 6 месеца
"Демократизация на Сирия по европейски модел е невъзможна" Що, не им харесва западн(ал)ия джендъризъм ли?! А кога ще наложим санкции на ФАЩ, че са окупирали Сирия?! Много американци по форумите се срамуват, че се налагат санкции на Русия, а на фашисткаамерика не. А за Афганистан, Ирак, Либия кога?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
cyclop
преди 6 месеца
Важното е, че маймунизацията на Европа върви по план.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
Pyramid
преди 6 месеца
"Мирослав Зафиров: Демократизация на Сирия по европейски модел е невъзможна." Че трябва ли и на Сирия да бъде обезличена и ограбена от "приятели", също както грабят нас? - НЕ МИСЛЯ. И всичко си идва по местата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още