IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо емоционалната интелигентност е ключова за бизнеса?

Мултикултурните общности в бизнеса се увеличават, казва психологът д-р Антонина Кардашева

14:36 | 13.10.23 г.

Развиването на емоционална интелигентност у бизнес лидерите и членовете на екипите е инвестиция, която е важна за успешен бизнес. Това каза д-р Антонина Кардашева, психолог, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Тя гостува по повод Седмицата на емоционалната интелигентност, която ще се проведе от 16 октомври в София.

"Инвестицията в емоционална интелигентност си заслужава, защото емоциите са навсякъде и са базата, върху която изграждаме умения да общуваме, да вземаме решения, да осъществяваме всеки един елемент от нашата дейност", посочи специалистът.

Според д-р Кардашева ако лидерите инвестират не само в обучение, но в „една култура на организацията, която изисква адекватни отношения един към друг, това е гаранция за по-добри резултати“.

Специалистът твърди, че това е особено важно днес, защото мултикултурните общности сред българския бизнес се увеличават, тъй като вече имаме служители от целия свят. "Палитрата от взаимоотношения става все по-богата и ясно показва до каква степен бизнес лидерите са емоционално интелигентни и от какво още имат нужда, за да разбират служителите си“, отбеляза събеседникът.

"В бизнеса е изключително важно лидерите да познават хората, с които работят и в кой момент трябва да ги подкрепят. За да разберат от какво точно имат нужда, те трябва да разбират техните емоционални реакции. Това е част от отличителните черти на емоционално интелигентния лидер", каза психологът.

"В Седмицата на емоционалната интелигентност ще говорим, че тя е основно свързана с това, че емоциите са данни", поясни д-р Кардашева. "Те са информация и носят изключително голям спектър от толкова много данни за човека, че един лидер, който може да ги разгадава, да ги свързва, да ги управлява, би могъл да насърчи служителя си", каза гостът.

Как се създава емоционално интелигентен екип? Каква е ролята на емоционалната интелигентност при правенето на бизнес? Може ли AI да стане емоционално интелигентен? 

Още от разговора гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:36 | 13.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още