IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Николай Шуманов: Очаква се 80 долара за барел, ОПЕК+ цели по-висока цена на петрола

При лек спад в търсенето може да настъпят промени, коментира финансовият анализатор

21:59 | 18.01.24 г.

Очаква се средната цена за барел през 2024 г. да бъде 80 долара, като ОПЕК ще се опитат да задържат това число между 80 и 90 долара, прогнозира в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria финансовия анализатор Николай Шуманов. Той е на мнение, че цена над 100 долара за барел обаче би накарало Запада да търси алтернативи. В същото време цена под 70 долара за барел не би била изгодна за членките на ОПЕК+, тъй като Русия има нужда да поддържа войната си, а за държавите от Персийския залив петролът е огромен източник на доходи.

Според финансовия анализатор евентуално включване на Иран във военни действия би се отразило значително на петролния пазар, а в такъв сценарий е възможен заради военни действия разрушаване на петролна инфраструктура.

„В началото на 2024 г. цените на петрола се движат в тесен диапазон и изглежда, че засилващите се геополитическите трусове не влияят на цените поне на този етап“, коментира  Шуманов. – Военните действия не прекъсват доставките и не разрушават петролна инфраструктура, което създава относително спокойствие на пазарите и държи цената ниска.“ Експертът смята, че евентуално включване на Иран във военни действия би променило сегашната ситуация, но не очаква страната да се включи без съюзници в лицето на Русия или Китай.

Според него политиката на ОПЕК+ няма да се промени, но допусна, че при лек спад в търсенето може да настъпят промени. Финансовият анализатор смята, че излизането на Ангола от организацията не оказа съществено влияние, защото Нигерия с новата си рафинерия ще компенсира липсата.

Що се отнася до желанието на Европа да бъде енергийно независима от изкопаеми горива Шуманов е на мнение, че това трябва да се прави плавно, за да не докара нов шок на европейските икономики.

„В краткосрочен план може да доведе повече до негативи, отколкото до позитиви. В дългосрочен план, ако преходът бъде направен плавно – малко по-спокойно, не толкова агресивно, очаквам да окаже натиск върху търсенето, което да спадне при по-развитите страни. Но страни, които в момента са в процес на развитие като Индия, там очаквам търсенето на изкопаеми горива да се увеличи, така че то ще се компенсира“, посочи финансовият анализатор.

Материалът не е повод за вземане на инвестиционно решение!

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:59 | 18.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още