IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Даниела Петкова: Трябва да се увеличи тежестта на втория стълб на пенсионната система

Не е необходима генерална пенсионна реформа, смята председателят на управителния съвет на ПОК „Доверие“

12:49 | 23.01.24 г. 7

При тежката демографска картина в България тристълбовият модел не само че не трябва да се променя, а трябва да се оптимизира, като се прецени внимателно каква да е тежестта на всеки един от стълбовете. Това мнение изрази в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria Даниела Петкова, председател на управителния съвет на ПОК „Доверие“. Според нея вторият стълб – индивидуалното пенсионно осигуряване – се влияе по-малко от демографията, затова трябва да се увеличи неговата тежест.

„Ако генерална реформа в пенсионната система е да се променя тристълбовият модел, то тя не трябва да се случва. Тристълбовият пенсионен модел е една много ефективна система, която прави проблемите на пенсионните системи по-малки. Проблемите на пенсионните системи са винаги свързани най-вече с демографията“, обясни тя.

Петкова напомни, че при пенсионното осигуряване всичко се мери дългосрочно.

„Това, което има съществено значение, е колко е доходността за всеки човек за целия му период на осигуряване. 2022 г. беше вихърът на кризата – нямаше инвеститори по света, които да се похвалят с положителна доходност, така беше и с българските пенсионни фондове. За разлика от 2022 г., миналата година имахме съществено възстановяване, приключваме годината с положителна доходност на нива средно около 8%, което надвишава инфлацията за 2023 г.“, съобщи председателят на ПОК „Доверие“.   

Според Даниела Петкова частта от активите на пенсионните фондове, които имат експозиция към инвестиции у нас и на Българската фондова борса, е много малка, защото активите нарастват ежедневно.

„Много рестриктивна е инвестиционната политика, залегнала в Кодекса за социално осигуряване. Тя отдавна не съответства на размера на активите, които управляваме", посочи Петкова и припомни, че ограниченията са свързани с видовете инвестиционни инструменти – колко може да се инвестира в един емитент, като за различните инструменти са различни и лимитите. "Пенсионните фондове основно могат да инвестират в държавни облигации, корпоративни облигации, в акции – индексни фондове или в директни компании."

Според председателя на ПОК "Доверие" единственото спасение за намаляване на риска на един пенсионен фонд е диверсификация – да има множество инвестиционни инструменти, в които да са инвестирани активите на пенсионните фондове. В случай че възникне проблем при някой актив, то това не трябва да се отрази съществено върху общата доходност на портфейла.

По отношение на страховете, които хората имат за парите в партидите си, Даниела Петкова подчерта, че те забравят, че пенсионните дружества по закон са задължени да гарантират към момента на пенсионирането им сумата от всички брутни вноски, които са получили. „В момента негативната доходност е по-голям проблем за дружествата, отколкото за хората“, заяви тя.

По думите ѝ във връзка с желаното членство от България в ОИСР се прави анализ на българската пенсионна система. „В рамките на 1-2 месеца с него ще бъде запозната цялата общественост“, отбеляза председателят на ПОК „Доверие“ и заяви, че не се очаква промяна на тристълбовия модел.

Ще осигурят ли мултифондовете свободата да се инвестират парите в портфейл без значение от възрастта? Как ще се отразят инвестициите на пенсионните фондове в контекста на глобалните процеси?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:49 | 23.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
doba
преди 3 месеца
До: baba_meca, бабо Мецо, това че не управляват партидата ми както трябва, не ги прави по-тежки. Напротив - 'олекват' и губят доверие...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 2
baba_meca
преди 3 месеца
До: dobaЗа тебе загуба, но за тях е печалба ;) Та колкото повече губиш ти, толкова повече печелят те... Това е идеята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 25 rate down comment 1
Моабет да става
преди 3 месеца
Това което подразбирам от изказването на госпожата е трябва да се увеличат сумите по вторият стълб за да може тя и тези като нея да получат 1,5% от по-голяма сума тоест да им се увеличи заплатата. Фиксираният процент според мен е грешка и то голяма. Дайте им минималната заплата и бонуси които да са обвързани с постигнати положителни резултати. Не бих имал нищо против при доходност от 10% да взимат 2%, при 20% да вземат 5% и прогресивно нагоре. А те седят и взимат сигурни заплати без резултати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 26 rate down comment 2
martito
преди 3 месеца
Ама как да не трябва да се увеличат вноските в тия фондове.. Че да може тази г-жа и нейните служители да си прибират още по-големи суми от такси.. И какво дават срещу това - генериране на постоянни загуби..По официални данни на сайта на КФН, доходността на нейния фонд за 2022-2023 е - /минус!/ 2.48%.. Инфлацията за 2022 и 2023 е общо към 20%.. Средногодишна доходност за последните 10 години - 1.99%Инфлация за последните 10 години - 43%Директно трябва да ги закриват тия фондове!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 3
БОНВИВАН1
преди 3 месеца
Мда, нужни са още камъни и роби за да се гради пирамидата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 33 rate down comment 1
doba
преди 3 месеца
Ами то утежняването от Фондовете зависи. Като видя, че партидата ми расте с по 10% годишно, тежест ще има. НО... не расте, че в последните години и надолу върви. И затова ми взимат и такса управление :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още