IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В. Михов: Ако цената на биткойна стигне 100 хил. долара, може да последва по-сериозна корекция

Когато има голяма еуфория, обикновено винаги има и прегряване на пазара, предупреди консултантът и преподавател във Finance academy

18:10 | 01.03.24 г.

Възможна е корекция в цената на биткойна, ако интересът достигне плато. Тази прогноза в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria направи Валентин Михов, криптоконсултант и преподавател във Finance academy. В момента на пазара има еуфория – цената от 62 хил. долара е много близо до последния пик и настроенията са, че вече сме в бичи пазар.

"Има някаква вероятност към края на годината да видим нива от порядъка на 100 хил. долара, което най-вероятно ще доведе и до голяма еуфория. Когато има такава голяма еуфория, обикновено винаги има и прегряване на пазара“, смята експертът.

По думите му, ако наистина биткойнът достигне 100 хил. долара, има голям шанс да задмине това ниво, но да последва по-сериозна корекция заради предизвиканата еуфория.

Валентин Михов очаква интересът към криптовалутата дългосрочно да нараства. Той обясни, че основната причина за повишаването на цената на биткойн е одобрението на спот ETF-и (борсово търгуваните фондове) за криптовалутата от Комисията по ценни книжа и борси (SEC) на САЩ през януари.

„Ако интересът към новите инструменти се запази, оптимистичните прогнози са притокът на нови пари към криптовалутата да достигне 200 млрд. долара от настоящите близо 10 млрд. долара, което значително може да оскъпи биткойна“, отбеляза той.

Експертът съобщи, че през април предстои т.нар. разполовяване на биткойна, при който се намалява възнаграждението, което получават миньорите на криптовалутата. Той напомни, че исторически това води до покачване на цената в годината преди и след събитието, но предположи, че може да се очаква и разпродажба в момента на разполовяването, когато инвеститори се опитват "да продадат новината" - т.е. да се възползват от момента, за да приберат печалби.

Михов посочи, че за големите играчи като BlackRock е важно да предоставят биткойн ETF, тъй като печелят от големите комисионни по продукта, но вече започват да рекламират криптовалутите като важна част от инвестиционното портфолио.

„До момента, считан като високо рисков актив, биткойнът все пак има повече прилика със златото и е разпознаван като ценен актив, особено от по-младите“, обясни консултантът.

Насочва ли се биткойнът към исторически рекорд? Биткойнът ли е новото дигитално злато? Може ли скоро да очакваме спот етер ETF? Смалява ли се „вселената от активи"? Какви са рисковете на пазара на криптовалути? Може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Разговорът не е предпоставка за взимане на инвестиционно решение!

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:11 | 01.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още