IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как се разпространява дезинформацията?

Успехът на фалшивите новини се крие в уязвимата човешка психика, посочи Ралица Ковачева, главен редактор на Factcheck.bg

21:24 | 04.04.24 г. 2

Дезинформацията се разпространява доста по-ефективно от фактите и изкуственият интелект (AI) може да помогне за по-доброто разпространение на базирани на факти новини. Но AI има възможност да улесни идентифицирането на фалшиви новини и наративи, както и на каналите за тяхното разпространение. Това мнение изрази в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Ралица Ковачева, главен редактор на Factcheck.bg.

„Социалните мрежи не са източник за новини – трябва да се търсят авторитетни, утвърдени медии в България и чужбина, източници, които да се проверяват“, посочи тя.

Според Ковачева, независимо колко огромен принос за разпространението на невярната информация имат знаменитостите, инфлуенсъри, политици, основният преносител остава редовият потребител.

„Фалшиви профили и организирани мрежи засилват разпространението на дезинформацията, но основната причина за успеха на фалшивите новини се крие в уязвимата човешка психика“, коментира тя как се води битката между истина и лъжа.

По думите ѝ, без постоянни качествени изследвания на публиката, е невъзможно да се прецени с точност степента на влияние на дезинформацията или нейното разпространение. „Това все пак може да се наблюдава чрез косвени последствия като промяна на общественото мнение по важни теми пред България, както и невъзможността да се постигне обществен консенсус по тях“, коментира Ковачева.

Тя смята, че основният канал за разпространение на дезинформацията, и изобщо на всякакъв вид невярна информация, в това число неумишлено, са хората, отделните потребители. Това е показало изследване на Масачузетския технологичен институт преди години за първите десет години от съществуването на Twitter, поясни тя.

Според нея само доброто образование може да стане основа в борбата срещу дезинформацията. Тя е убедена, че развитието на уменията за разпознаване на достоверните източници и медийната грамотност трябва да залегнат в обучението в училище.

Защо интернет не е източник на информация, а среда с много данни? Какви са актуалните теми в дезинформацията в България? Как най-лесно може да проверим дали една информация е вярна може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:24 | 04.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 17
khao
преди 3 седмици
До: cyclop разпространява се предимно през кресливи малоуууми като теб, четящи конспиративни булллшити, мислещи се че имат някакъв акъл в главата и че те пъри са открили "истината", а сега са длъжни да ни спасят! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 3
cyclop
преди 3 седмици
Как се разпространява дезинформацията? Как "експерти" ни лъжат, че са безвредни и безопасни, че естественият имунитет не струва пред експерименталните инжекции? Как мненията на едни учени относно "промени на климата" се разпространяват навред по медиите, а други се игнорират и прикриват? Как пропуснахме цяла година огромни фермерски протести в Холандия, как не се пише за фермерските протести в Европа? Как "медиите" се превърнаха в платени, организирани, свръхконтролирани пропагандни вувузели?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още