IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Темелков: Има големи възможности за предоговаряне на договора с Botas

Необходима е политическа подкрепа в целия преговорен процес, каза Кирил Темелков

21:00 | 23.04.24 г.

Има големи възможности за предоговаряне на договора с турската държавна енергийна компания Botas за капацитет за разтоварване и доставка на втечнен газ, но за това трябва добра стратегия и координация между държавата и "Булгаргаз", както и да се осигури политическата подкрепа в целия преговорен процес. Това коментира Кирил Темелков, зам.-председател на Българската газова асоциация, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Оптимизацията трябва да включва начин "Булгаргаз" да извършва по-големи продажби в страната и региона, като се даде възможност на останалите оператори на пазара да ползват част от договорените количества от Botas, каза събеседникът.

Според него държавният газов доставчик, а не толкова самата държава, е основно ощетената страна в подписания договор с Botas. Компанията влиза в договора с Botas след решение на Министерски съвет, а не след решение на компанията, което да е съобразено с пазарните условия, посочи той. По думите му в случая е налице намеса на политиците, което „никога не води до добри резултати в дългосрочен план".

"Взето е решение на Министерски съвет по отношение на една търговска сделка. Работата на правителството не е да взима тези решения, а да създава нормативните условия и регулациите, с които това дружество да оперира“, каза гостът.

Докато България създава условия за либерализиран пазар на газ в съответствие с енергийната политика на ЕС и на пазара се развива добра конкуренция, политиците "се вживяват, че едва ли не "Булгаргаз" е гарант, че ще се получава газ. Неразбирането е, че едно дружество не формира пазара".

"Булгаргаз" вече губи много големи пазарни дялове заради засилената конкуренция, допълни Темелков. "Донякъде са ощетени и клиентите на "Булгаргаз" - има един мит, че лошото състояние в момента на "Булгаргаз" се дължи единствено на договора с Botas. Това не е съвсем така - пазарните условия се промениха значително, а виждането за това как да се ситуира "Булгаргаз" на новия пазар някак си не се случва", коментира събеседникът.

В момента регулираната цена на "Булгаргаз", която се образува от разходите на компанията с минимална надценка, е с 20% над цените на пазара, каза Темелков. Регулацията трябва да са промени така, че да се защитят сигурността и балансирана цена към крайните потребители, но даже не се започва дискусия в тази насока. "Булгаргаз" продължава да продава над пазарните цени и да е на загуба. "Някой трябва да се сети, че явно системата не работи по този начин", каза Темелков.

"Булгаргаз" използва малка част от количествата газ по споразумението - има много по-голям потенциал, но има и негативни фактори срещу това, каза Темелков. Подобни договори трябва да са по-прозрачни и да се сключват след вземането под внимание на мненията на експерти, смята той.

Има ли нужда България от още дългосрочни договори за доставки на природен газ, как ще се движат цените на газа в близко бъдеще може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:47 | 23.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още