IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Специализираните магазини за цигари няма да преборят контрабандата

Ако промените в Закона за акцизите и данъчните складове стане факт, ще се ограничат правата на производителите, търговците и крайните потребители

10:29 | 26.10.13 г.
Специализираните магазини за цигари няма да преборят контрабандата

Няма да има положителен ефект върху бюджета на страната, ако управляващите решат цигари и тютюневи изделия да се продават само в специализирани обекти, избрани след конкурс. Това каза за телевизия Bulgaria On Air изпълнителният директор на Сдружение за модерна търговия Йордан Матеев.

„Ако изменението в Закона за акцизите и данъчните складове стане факт, това ще ограничи правата на производителите, търговците и крайните потребители“, твърди експертът.

Ако цигарите и тютюневите изделия бъдат забранени за продажба в търговските вериги, бакалиите и всички останали удобни места, това едва ли ще е ефективна мярка срещу контрабандата, категорични са търговците.

От Сдружението за модерна търговия, което обединява най-големите търговски вериги у нас, обясняват, че все още не са запознати с тиражирания в медиите законопроект. От организацията се съмняват, че поправката ще има положителен ефект върху бюджета:

От Сдружението се надяват, че преди някакво конкретно предложение да бъде поставено на масата за дискусия, то ще е съпътствано от анализ и оценка на въздействието. Не е маловажно също, че всяка регулация носи със себе си и куп задължения. Ако се минава и през лицензионен режим, това отнема част от ресурса на търговците и е за сметка на друга дейност,  уточняват експертите

Малките магазинчета и потребителите също се притесняват от предвижданата поправка. Ако тя стане факт, конкурсите за лицензираните обекти трябва да се провеждат от Националната агенция за приходите (НАП). Оттам обясниха, че ще мобилизират усилията си за спазването на закона, но това няма да стане бързо и без трудности.

Вижте подробностите в репортажа на Ваня Цолова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:15 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още