IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калфин: В Евробюджет 2014-2020 има повече пари за млади фермери

С част от средствата за субсидии ще бъде създаден гаранционен фонд, който ще помага при природни бедствия, заяви евродепутатът

15:01 | 16.11.13 г. 17
Автор - снимка
Редактор
Калфин: В Евробюджет 2014-2020 има повече пари за млади фермери

В бюджета на Европейския съюз (ЕС) за периода 2014-2020 г. ще има повече пари за млади фермери. Те ще получават с 25% повече субсидии за декар в продължение на 5 години. Увеличават се и средствата за малките производители, каза в предаването "Брюксел 1" на телевизия Bulgaria On Air евродепутатът Ивайло Калфин.

Той обясни още, че по-дребните ферми ще могат да получават финансиране под формата на твърда сума, а не на декар, както е в момента. "С част от средствата за субсидии ще бъде създаден и гаранционен фонд, който ще помага при природни бедствия и други кризи за компенсиране на загубите. Ако не се наложи през годината, сумата ще бъде възстановена на производителите за следващата“, допълни още Калфин.

Бившият външен министър обясни, че средствата за следващия програмен период се увеличават, но в тях влизат и доста повече политики. "На практика това значи, че средствата на декар може и да намалеят за българските производители, но като цяло ще идват повече пари в селското стопанство. Считам, че това е добре, защото по този начин може да се финансира повече зеленчукопроизводство, животновъдство, производство на плодове. Възможностите за отделяне на средства ще бъдат двойно повече“ каза евродепутатът.

Той обърна внимание, че страните-членки и Европарламентът не са успели да се споразумеят за таван за максимално плащане на декар. "Въвежда се обаче така наречената дегресивна ставка. По този начин, който получава над 150 000 евро, субсидията му ще бъде намалена с минимум 5% за сумата над тези 150 000 евро. България е една от страните в които много малко производители получават финансиране от ЕС и с новите решения, държавата би могла да промени този баланс“, посочи още Ивайло Калфин.

Как България най-ефективно може да се възползва от възможностите за финансиране от Брюксел и за какво ще се харчат парите в евробюджета за 2014 г., вижте в предаването "Брюксел 1" по телевизия Bulgaria On Air в събота от 18:00 часа.

В студиото ще стане дума още за бежанската криза. Гости ще бъдат проф. Владимир Чуков и бившият шеф на Националната служба за сигурност ген. Атанас Атанасов.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 1
milioner4e
преди 10 години
Исках да влезна да питам Ивчо Калфин и да го питам от кога неговата партия-майка се нарича България, ако ме разбира. Ама видех и клипчето де, интересно е прекалено дори, ако приемем че някой неща са много дълбоки и трудно се проникне в тях само с клипче и алгоритмична логика, то за субсидиите само да кажа. Ми то ние сами сме си виновни, че не си субсидираме производството. Ето сега БСП и ДПС не искат и няма да платят на животновъдите, няма да се разплатят и със зърнопроизводителите навреме. От тук всичко по веригата натам се скапва, но ние сме виновни. След като БСП-арите обричат родното на мизерия и фалит и предпочитат да си дадат субсидията на тях си или най-много на тютюнопроизводителите, че са им електорат, какво производство, какви цени и какъв износ. ЕС не ни е поробил, но естествено, че в днешни дни, ако се надупиш и си свалиш гащите всеки ще те мине, ако няма член, поне с пръчка, ако ме разбирате на къде бия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
deant - страхотен линк си дал!Точно така е.Тази тяхна гадост и арогантност ме кара да не съм толкова твърд привърженик на ЕС и (специално за Мави Гоз :)))))) да се поспра и по-малко да плюя нашенските комунистически гадове, въпреки че точно те изпревариха в тази работа ЕС и присвоиха всичко каквото можаха за да остане по-малко за следващите колонизатори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Уау... недей така :)))))))))))) - ще просвете на някой непросветнат и защо субсидиите у нас са толкова ниски и ако провери и какво е официалното становище и позиция на ЕС по този повод, ще падне от "коня" - като разбере къде е качен де - а после може и да разбере че не е било кон... :)))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
deant
преди 10 години
http://***.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=h65QAIdmmyE
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
и освен че ще са неясни, то и много маймуни поели дълбоко лично субективно, чрез самопромиващия и силно притъпяващ разликата м/у меката /телевизионна/ и истинската /абсолютна/ реалност, биха казали промито - и тези отгоре не знаят!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
Тези неща ще се сведат до маймуните когато узаконят новата зона... до тогава ще са неясни ;))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
deant
преди 10 години
ХУбаво е Калфин да спре с глупостите и да обясни "Европа на регионите: Тракия". Има интересни неща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още