IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Специалистите по географските информационни системи - още един "изчезващ вид"

Кадрите ни са сред най-добре подготвените, масово заминават за чужбина

14:27 | 23.11.13 г.
Специалистите по географските информационни системи - още един "изчезващ вид"

Още една професия е напът да изчезне от българския трудов пазар. Експертите, които работят в сферата на географските информационни системи (ГИС), са едни от най-добре подготвените ни специалисти, но заради интереса от чужбина голяма част от тях избират да се трудят извън пределите на родината.

Развитието на ГИС е ключово за работата на различни сектори в икономиката. Те оказват влияние върху околната среда, транспорта , енергетиката, инженерната инфраструктура, сигурността, здравеопазването и образованието.

Дори таблата, които показват кога пристига или закъснява градският автобус, използват този вид платформа, обясняват специалисти.

За развитието на сектора важна роля имат решенията на политическо ниво, категоричен бе Хюго де Грууф, който отговаря за политиките на Европейската комисия (ЕК) в областта на геопространствените данни.

Европейският парламент одобри бюджета за следващия програмен период. Например 386 млрд. евро са предвидени по кохезонния фонд. Средствата по програмите дават много възможности.

Има много начини този инструмент на европейска солидарност да се използва, за да се развива капацитетът, особено на България. В много от решенията, които можем да вземаме обаче, е необходима вяра особено на политическо ниво.

Над две хиляди студенти и ученици от 14 водещи университета и училища у нас изучават ГИС.

Вижте още в репортажа на Bulgaria on Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още