IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

EK настоява САЩ да отменят визовите ограничения за новите членки на ЕС

Брюксел може да наложи реципрочно ограничаване на достъпа на американски граждани

10:46 | 06.02.14 г.
Автор - снимка
Редактор
EK настоява САЩ да отменят визовите ограничения за новите членки на ЕС

Европейската комисия е поискала от Съединените щати да отменят визовите изисквания за Полша, Румъния, България, Кипър и Хърватия. Въпреки че повечето граждани на страни от ЕС пътуват без визи, ограниченията в пътуването до САЩ, Канада или Австралия остават за някои от новите членки.

EurActiv отбелязва, че влязъл в сила на 20-и декември регламент изисква страните от ЕС да реагират съвместно по визовите въпроси, особено в случаи, когато други държави третират граждани на ЕС по различен начин. Теоретично след половин година Европейският съюз може временно да наложи визов режим за американски граждани, включително дипломати, влизащи на европейска територия, ако Вашингтон запази визите за българи, румънци, поляци, кипърци и хървати.

Други източници обаче обясняват, че не може да се очаква решаване на визовия проблем в толкова кратки срокове, въпреки че регламентът действа. Те припомниха, че САЩ водят двустранни преговори с България за отмяна на визите и имат изисквания, които още не са изпълнени.

Вашингтон е поставил условие на четирите страни от ЕС да подпишат двустранни споразумения като предпоставка за отпадане на визовите ограничения, отбелязва EurActiv. Едно от тях е разпоредбата от 2003 г. за обмен на информация, свързана със случаи на терористични наблюдения, в което се призовава за създаването на единен консолидиран списък за наблюдение с цел подобряване на идентифицирането, скрининг и проследяване на известни или заподозрени терористи и техните поддръжници.

Друго споразумение относно предотвратяването и борба с тежката престъпност изисква страните да обменят биометрични и други данни за индивидите с цел превенция, разкриване и разследване на сериозна криминална дейност и тероризъм при поискване. САЩ вече са подписали подобно споразумение с редица страни от ЕС.

Предстои да стане ясно дали регламентът от 20-и декември ще продължи да бъде в сила, но да не се изпълнява.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:19 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още