IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Властите в Украйна няма да признаят резултатите от референдума в Крим

От външното министерство на страната обявиха, че Русия подготвяла провокации на територията на полуострова

10:47 | 07.03.14 г. 4
Властите в Украйна няма да признаят резултатите от референдума в Крим

Официалните власти в Украйна заявиха, че няма да признаят резултатите от референдума в Крим, който трябва да се проведе на 16 март.

Москва и Западът продължават да отстояват позициите си, като във военните учения в региона има дори българско участие. За днес е планирано американският разрушител „Тръкстън” да извърши  планирано преминаване през „Босфора“ и да влезе в румънско пристанище. Преминаването на кораба през Босфора има „рутинен характер” и е свързано с участието му в съвместни учения с България и Румъния. Корабът, който е част от групата на самолетоносача „Джордж Буш”, се очаква на пристанище Варна на 11 март.

Референдумът за статута на Крим e незаконен и нелегитимен, той е срещу интересите на хората в Крим, заяви изпълняващият длъжността президент на Украйна Олександър Турчинов. Министър-председателят на страната Арсений Яценюк също обяви, че смята референдума за незаконен.  

Позицията на САЩ е, че бъдещето на Крим трябва да бъде решено от правителството в Киев. Междувременно от външното министерство на Украйна обявиха, че Русия подготвяла провокации на територията на Крим с участието на лица, маскирани като украински военнослужещи.

Телевизионните украински канали „Пети Канал“ и „Канал 1+1“ били спрени, останалите оставали в ефир.

По думите на вицепремиера на Крим Рустам Темиргалиев, цитиран от РИА Новости, повече от 70% от жителите на автономната република подкрепят присъединяването към Русия. Той изтъкна, че 58% от хората в Крим са етнически руснаци, а около 20% са украинци, по-голямата част, от които се възприемат като свързани с Русия.

Местната управа на града подкрепи взетото по-рано решение за провеждане на референдум на 16 март, който да реши бъдещето на спорния полуостров. Градската управа обяви, че е използвала разпоредбите на Европейската харта за местно самоуправление и Закона за местното самоуправление в Украйна, за да свика референдума. Но от своя страна ЕС и САЩ обявиха, че няма да признаят резултатите от общественото допитване.

Севастопол също поиска да се присъедини към Русия. Напрежение избуха и в източния украински град Донецк, където силите за сигурност са задържали Павел Губарев. Той беше незаконно провъзгласен за губернатор на Донецката област, където проруски активисти щурмуваха сградата на местната управа.

Вижте още във видеоматериала!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
Те и индианците в САЩ искаха отделяне на Дакотите, но кой ги чу?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 2
bgMan
преди 10 години
Значи така като гледам......Русия даде 3 милиарда евро кеш за украински булшитс ДЦК а ЕС уж ще даде 11 милиарда евро кеш на Украйна.Значи....... на Русия е дадено правото (неофициално, разбира се) да отхапе до 1/4 от обема на това, което което отхапва ЕС от Украйна.Конкретните имена на градовете и областите са подробности....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
dakl
преди 10 години
Няма как Русия да не вземе нищо от Украйна след като другите , които тръгнахада разделят въобще страната сега я искат цялата за себе си. Така не става. Въпросът е дали Русия ще вземе само Крим или и останалите руски райони - Одеса, Николаев, Херсон, Луганск, Донецк, Харков и Днепропетровск!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
deant
преди 10 години
А защо властите в Украйна, като са толкова легитимни не назначат един легитимен референдум за цяла Украйна? Или "не е сега времето за референдум".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още