IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пулев: В Доброславци чакаме инвеститори от Близкия Изток, от Азия и Европа 

Всеки един от тези проекти ще допринесе с минимум 5% към БВП, твърди служебният министър на иновациите и растежа

09:30 | 16.04.23 г. 1

България е в напреднали преговори с трима големи инвеститори в сферата на автомобилостроенето, които имат интерес към индустриалната зона „Доброславци“. Те са от Близкия Изток, Азия и Европа. 

„Дори да успеем да привлечем само един от тях, диапазонът на инвестициите ще е от 1,5 млрд. до 3 млрд. евро. Това ще ни сложи на картата на инвестициите в Европа и ще създаде хиляди работни места. Всеки един от тези проекти би допринесъл с 5% към брутния вътрешен продукт“. Това заяви в предаването "Брюксел 1" на Bulgaria ON AIR служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев. 

По думите му тези три инвеститора са с фокус автомобилостроене, „неслучайно това е секторният фокус и специализация на тази зона“. 

Според него страната ни е осъществила огромен прогрес в този сегмент през последните години. „Говорим за много свързани индустрии. Започнахме буквално от кота нула преди няколко години. Това е един от най-бързо растящите сегменти на българската икономика и той допринася за около 11% от БВП. Знаете за демографската криза, не само в България. Ние използваме нашите силни страни на ниво държава. Това е едно фокусирано усилие, ние имаме работната ръка, имаме специализацията, ако се разхвърляме, няма да бъдем успешни. Тук говорим с три приоритетни инвеститора в този специфичен сегмент. Отвъд това, всяка седмица аз се срещам с инвеститори, не само от приоритетните и наложили се през годините дестинации от Западна Европа. Отключихме и много силно взаимодействие с Турция, Израел, Близкия Изток, Саудитска Арабия, Катар, ОАЕ, така че има много силен интерес от инвеститорите“, добавя Пулев. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:13 | 16.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
danchomentata
преди 1 година
И чертежите на Внуково Домодедово тоже https://***.youtube.com/watch?v=wydghAtc-H4
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още