IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Готов е идейният проект за разширяването на пречиствателната станция в Златни пясъци

Строителството ще се финансира по новата оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г., след като проектът беше фазиран

15:49 | 21.10.15 г.
<p>
	Пречиствателната станция в Созопол беше открита през септември 2015 г. <em>Снимка: МОСВ</em></p>

Пречиствателната станция в Созопол беше открита през септември 2015 г. Снимка: МОСВ

Готов е идейният проект за разширяване на пречиствателната станция в  „Златни пясъци“, съобщи община Варна. Проектът за реконструкция и модернизация на съоръжението е на стойност 48 млн. лв., които са осигурени от оперативна програма „Околна среда“ 2007-2013 г.

Работата се изпълнява на два етапа: подготовка на инвестиционен проект и строителство. С евросредствата ще бъде разширена и канализационната мрежа в селищно образувание „Ален мак“, за което също вече има готов идеен проект.

Пречиствателната станция в курорта е с капацитет 72 хил. жители и обхваща всички битови отпадъчни води от „Златни пясъци“, “Ривиера“, „Чайка“ и  „Ален мак“. Вече е изградено дълбоководното заустване на пречистените води от станцията в морето, което е подобрило частично качествата на морската вода в близост до брега, отчете вчера Златка Танева, ръководител на проекта.

Средствата за дълбоководното заустване са включени са в бюджета на проекта и до края на тази година се очаква да бъдат възстановени на община Варна от оперативната програма.

Общината е предприела стъпки за уреждане на статута на обектите, включени в проекта. В момента терените, върху които ще се изпълнява строежът, са собственост на „Златни пясъци“АД и „Паркстрой-Златни пясъци“ ООД.

Необходимите 2 млн. лв. за закупуване на терените са допустими разходи по програмата и са предвидени в бюджета на втория етап на проекта. С разрешение на управляващия орган вече е подписан предварителен договор за покупко-продажбата между община Варна и собствениците. Очаква се те да бъдат закупени в началото на първото тримесечие на 2016 г.

Предстои и обявяване на обществени поръчки за изпълнение на инвестиционните проекти.

Общината подписа договор за проекта още в края на 2011 г. Тогава се предвиждаше работата да приключи през пролетта на 2015 г.

Проектът се наложи да бъде фазиран, което означава че строителството ще се осъществи със средства от новия програмен период по програма „Околна среда“ 2014-2020.

В публикувана от община Варна информация за проекта се отчита, че той трябва да реши трайни и сериозни проблеми с качеството на водите за къпане в няколко района по българското Черноморие, между които и курортния комплекс „Златни пясъци“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:47 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още