IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българката, която ръководи Vodafone в Германия

20 години след като започва да следва във федералната република, Анна Димитрова е директор по дигитализацията в концерна

17:18 | 16.10.16 г. 33
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Анна Димитрова, изп. директор на Strategy &amp; Digital във Vodafone Deutschland. Тя е&nbsp;една от малкото топ мениджъри жени в Германия с чужд произход.&nbsp;<em>Снимка:&nbsp;Vodafone Deutschland</em></p>

Анна Димитрова, изп. директор на Strategy & Digital във Vodafone Deutschland. Тя е една от малкото топ мениджъри жени в Германия с чужд произход. Снимка: Vodafone Deutschland

Тя се казва Анна Димитрова, 40-годишна, изпълнителен директор по стратегията и дигитализацията на Vodafone в Германия. Като жена Анна Димитрова не се чувства дискриминирана. Като българка обаче... Била е тийнейджърка, когато системата в народната република рухва, баща ѝ остава без работа и смело основава магазин за търговия с вино. От него Димитрова научава да е отворена към новите възможности. И днес е на върха – 20 години, след като идва да следва в Германия... 

Така накратко германският вестник Handelsblatt обобщава историята на нейния успех. Вестникът обаче помества и обширен портрет на Димитрова. 

На въпрос на медията дали Димитрова е изпитала трудности при старта на кариерата си в германска компания, младата дама отговаря, че това е било така само отчасти. „Никога не съм усещала предразсъдъци спрямо мен заради пола си, но имаше такива в началото заради произхода ми“, пояснява тя.

Анна Димитрова е една от малкото топ мениджъри жени в Германия с чужд произход.

През 2001 г., тогава на 24 години, Димитрова изкарва най-добрата оценка в курса по бизнес администрация в Университета в Ерланген-Нюрнберг с акценти върху маркетинга, икономическата информатика и счетоводството, след като преди това е учила в УНСС в София. „И тогава един консултант по назначаването на персонал ме попита кое е онова, което мога да правя по-добре от кандидатите германци. Това наистина ме издразни“, признава тя. Защото въпросът на германския консултант предполага, че България е слабо развита страна.

„Трябва да видите например колко естествено жените в бившите социалистически страни заемат лидерски позиции, дори и като майки, и колко трудно е положението с равенството между половете в Германия. В зависимост от гледната точка обаче всеки народ и нация има нужда от наваксване и развитие“, казва Димитрова.

Впрочем младата българка заминава първоначално в чужбина, за да реализира своя бизнес мечта. По-рано в Австрия е видяла колко цветно може да е облеклото на фона на предимно сивите, кафеви и черни дрехи в родината си. И възнамерява да навлезе в модния бранш, за да вкара и предлага в България модерно облекло. 

Но как е попаднала от модата в телекомуникациите? 

Най-трудната ѝ задача досега е преструктурирането в Чехия през 2013 г. и съкращаването на 200 работни места.

По време на лекциите по маркетинг в Нюрнберг студентите е трябвало да изберат бранш, за да разработят след това конкретни задания на професора си. През 1996 г. либерализацията на мобилната  телефония става голяма тема в пресата, а Mannesmann D2, както се казваше тогава германският водещ мобилен оператор, преди да бъде придобит от Vodafone, е очаровал българката. „Аз дори си купих акции. След като толкова интензивно се занимавах с компанията, реших, че искам да работя там и кандидатствах по обява за мениджър за разработка на тарифите“.

Но по-късно произходът ѝ от Източна Европа ѝ изиграва лоша шега. Става дума за прием в глобална програма за таланти, които да станат бъдещи мениджъри. Местата били 15 за целия свят и само 2 за Германия. На първия кръг Анна отпада... заради слаби познания по английски.

„Ставаше дума за упражнения на открито в гората, които се провеждат на английски език. Аз не учих английски език в училище, а руски. По време на ежедневните бизнес презентации и дискусии се справях, защото бях назубрила специализиран речник и си напаснах граматиката. Тази част бях усвоила. Но нищо повече отвъд ежедневната ми специализирана работа – за останалото ми липсваше речникът, така че се провалих. Бях много тъжна“, спомня си тя пред Handelsblatt.

Тогава обаче за нея се застъпва тогавашният ѝ шеф, който казва, че „няма нужда от лесовъд, а от бизнес дама".

По-късно Анна става финансов директор в Прага, където е била отговорна за преструктурирането на филиала в Чехия. След това организира интеграцията на придобитата Kabel Deutschland с 3500 служители. Всичко това няма нищо общо с маркетинга, но Анна „многократно е хвърляна в морето. Но професионалното и личностното израстване е възможно само на нови позиции. Това го разбрах в ретроспекция - и затова съм благодарна за случайното и неслучайно побутване от моите шефове“, пояснява българката. Един от тях е например бившият изпълнителен директор на Vodafone Фриц Юсен, който я е съветвал да събере познания и в сферата на финансите.

Като директор по стратегията и дигитализацията на Vodafone в Германия Анна трябва да „убеди всички 14 000 служители на компанията в това, дигиталната трансормация трябва да залегне в ДНК-то на компанията“. Конкретно мениджърът от България планира пълна дигитализация на областите „Продажби“ и „Услуги“, както и съвсем нови бизнес области, като например решения за Индустрия 4.0 или свързването на нещата в т. Нар. „Интернет на нещата“. Стратегията включва и нови бизнес модели на база на бъдещата ултрабърза 5G мрежа. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 14:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

26
rate up comment 18 rate down comment 8
copper
преди 7 години
още ли претендираш да оправяш държавата, само защото не си посмял да да се реализираш навън ... няма морални прегради пред крадливата пасмина!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 17 rate down comment 7
comet
преди 7 години
Мъжът е мъж ако е ходил в казармата (разбирай ако се е научил да докарва пари), а жената е жена след като роди (а тя е родила, при това на 34 и още има шанс). В едно семейство, ако единият партьор е силен, другият е добре да е следващ; или обратното; но не и двете едновременно. Определено не е моя тип (аз съм много патриархален), но заслужава обич (каквато е намерила от мъжа си) и уважение (от всички нас сънародниците). (ПП: последен коментар.)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 9 rate down comment 15
markoci
преди 7 години
тоя пак го пуснаха от психодиспансера ........:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 22 rate down comment 7
copper
преди 7 години
на селския измамник николай марков - маркоци хапчетата не са му помогнали хахаха"Кай сме ние" - 06.10.2011 г. 13:22:16Много жалко за Николай Марков. Дори под сто имена да пише злобните си коментари, всички ще го познаят по хилядите правописни грешки. ***! Срам и позор за Дряново, че този *** има наглостта да се кандидатира за кмет на Дряново. Досега като беше общински съветник успя да се обзаведе с нова къща, че дори ремонт да й направи - ха ха ха, сестра му била дала парите..... Вижте бетоновия възел в Дряново и се сетете къде са част от парите - при "НиколаИчо" и себеподобните му. Сега иска и той да влезе в голямата "лапаница" - след като ликвидира общинските фирми, отново ще ги създава, че да има откъде да си допълва доходите, щото напоследък се е поохарчил явно.http://***.bg/view_article_comments.php?article_id=770270&order=asc&&start=50
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 12 rate down comment 5
SS-23
преди 7 години
Човек, една жена, облече ли сако, боядиса ли се в червено - дали все още остава "жена в главата" ... не "между краката" , а "в главата", ако ме разбираш, какво имам впредвид! п.п. Имам една такава около мен, хубаво, че идва за 3-4 дни, веднъж на 2-3 месеца ... физически не можем да се понасяме. За тъщата, става въпрос - цял живот, "две яйца не е опържила" и не знае как се пържат ...и цял живот - нищо не работила, освен че е била ченге!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 15 rate down comment 7
comet
преди 7 години
Да, тя е тип бойна жена, три различни пъти (България, Германия и Англия) е учила все мениджмънт, тая не би търпяла до себе си неподчинение, ... но в труден момент точно на такива като нея може да се разчита (поне моят опит от западната джунгла е такъв)! Такива успяващи в чужбина сънародници уважават себе си, Предците си и Родината си, а в оцеляването си влагат и мотивацията да допринесат за да оцелее генът Български (под една или друга форма)! ПП: Не коментирам подвизаващите се в държавния сектор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 14 rate down comment 14
SS-23
преди 7 години
Мале какъв гаден змийски поглед (на втората снимка) има тази ... "мениджърка".. "стъклен" поглед, съчетан с червено-кестеняви коси - отвратителна комбинация ... Мъжкарана е тая по характер , тая е от т.н. "бойни" жени!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 10 rate down comment 20
ing5rov
преди 7 години
Ти клонинг на Кухаото ли си...същия простафел си !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 31 rate down comment 3
comet
преди 7 години
Тази българка каквото е постигнала го е постигнала сама в партньорство с мъжа си (българският приятел с който тръгват заедно от България). Чест й прави че не го е изоставила за чужденец. Да е жива и здрава и дано да имат още деца докато може!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 8 rate down comment 20
markoci
преди 7 години
хапчетата приятел...помагат ако ги пиеш редовно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още