IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в САЩ се ускорява до 0,2% през октомври

Базисната инфлация, която изключва волатилните цени на хранителните стоки и горивата, достига 0,2% на месечна и 1,9% на годишна база

16:59 | 17.11.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Инфлацията в САЩ се ускорява до 0,2% през октомври

Разходите за живот в САЩ, изключвайки хранителните стоки и горивата, отново растат през октомври, след като се повишиха през септември. Това показва, че инфлацията се приближава до целта на Федералния резерв на САЩ (Фед), предава Bloomberg.

Т. нар. базисна инфлация се ускорява до 0,2% за втори пореден месец, след като цените на наемите продължиха да се покачват, а разходите за здравеопазване отново са нагоре, разкриват актуалните данни на Министерството на труда на САЩ. Те са най-добрите от април и май насам.

Включвайки волатилните цени на хранителните стоки и горивата, индексът на потребителските цени също се покачва с 0,2%, което е първият ръст от три месеца.

Въпреки че слабият глобален растеж и силният долар задържаха разходите за суровините, измежду които и горивата, ниски, американците плащат повече за услуги, включително за наеми и медицинско обслужване.

Американските централни банкери, които обмислят дали да покачат лихвите за пръв път от 2006 г., търсят сигнали, че напредъкът на трудовия пазар ще стимулира инфлацията да се върне отново към 2-процентната цел.

Данните за октомври съвпаднаха с медианните оценки на анкетираните от Bloomberg 82-мa икономисти. Очакванията за общия индекс на потребителските цени варираха от спад от 0,1% до 0,3% ръст. Прогнозата за базисната инфлация бе от 0,2%, с което тя съвпадна с официалните данни.

През октомври инфлацията се ускорява до 0,2% и на годишна база, след като беше почти без промяна през 12-те месеца до септември. Базисната инфлация достига 1,9% на годишна база, като съвпада с прираста, отчетен през септември.

Енергийните разходи се повишават с 0,3% през октомври, което е първото покачване от три месеца насам. През септември имаше спад от 4,7 на сто. Разходите за храна нарастват с 0,1%, или с най-бавното темпо от май насам.

През октомври услугите, изключвайки енергийния сектор, скачат с 0,3% за втори пореден месец. Повишението е най-голямото от април и май 2014 г. На годишна база ръстът е от 2,8%, или най-големият от ноември 2008 г.

Цените на горивата задържат ръста на инфлацията, но увеличават потребителската покупателна способност. На 15 ноември средният разход за галон бензин е 2,16 долара, твърди най-голямата автомобилна американска група ААА. Това е по-малко спрямо средните 2,46 долара тази година и 3,34 долара през 2014 г.

Въпреки че американците спестяват повече на бензиностанцията, умереното наемане на нови служители има потенциала да стимулира харченето, както и по-силният ръст на работните заплати. През октомври прирастът на работните места бе най-големият от началото на 2015 г., а почасовото заплащане скочи на годишна база с най-много от 2009 г. насам.

Банкерите на Фед коментират, че трябва да се убедят, че като цяло инфлацията е на стабилен път преди да увеличат основната лихва. Предпочитаният измерител на инфлацията на банката е измерителят на частните потребителските разходи на Министерство на търговията, който обаче не е достигал целта на Фед от 2% от април 2012 г.

Индексът на потребителските цени е най-широкият от трите показателя за цените на Министерството на труда, защото включва всички стоки и услуги. Около 60% от индекса покриват цени, които потребителите плащат за услуги – от медицински грижи през билети за кино и наеми до самолетни билети.

По-широкият измерител на индекса на потребителските цени на Министерство на труда (т.нар. wholesale prices), който включва 75% от всички стоки и услуги в САЩ, се свива с 0,4% през октомври спрямо септември, след като хранителните стоки и новите модели леки камиони поевтиняха.

Други данни, публикувани също във вторник, показват, че през октомври цените на вносните стоки се понижават с 0,5%, за да маркират 14-то намаление в рамките на последните 16 месеца.

Повече за интересните тенденции, които движат форекс пазарите, може да научите по време на четвъртата годишна конференция за инвестиции и валутна търговия INVESTOR Finance Forum, която ще се проведе на 27-и ноември в Интер Експо Център София.

Повече информация за конференцията може да научите от официалния интернет сайт http://financeforum.investor.bg.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още