IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русатом ще оцени състоянието на метала на пети блок на АЕЦ "Козлодуй"

Мярката е част от проекта за удължаване на срока за експлоатация на енергоблока

16:49 | 14.03.16 г.
Русатом ще оцени състоянието на метала на пети блок на АЕЦ "Козлодуй"

„Русатом Сервис“, която е част от руската корпорация Росатом, ще направи оценка на програмите за контрол на състоянието на метала на пети блок на АЕЦ "Козлодуй", съобщиха от корпорацията. Това е предвидено в подписан договор между двете страни, който е част от втория етап на проекта за удължаване на срока за експлоатация на енергоблока. 

Според условията на документа руската компания ще направи оценка на конструкциите, системите и компонентите на оборудването на втори контур на блока.

За изпълнение на дейностите по договора в качеството на експертна организация ще бъде привлечено обединението НПО ЦКТИ от Санкт Петербург, което ще направи анализ на безопасността, изчисленията и количествената оценка на остатъчния ресурс на конструкциите, системите и компонентите, важни за безопасността и производството на електроенергия.

От руската корпорация съобщават още и за проведена среща със специалисти от АЕЦ "Козлодуй", свързана с подготовката на плановия ремонт на пети блок през 2016 година.

Именно в хода на този ремонт ще бъде направен анализ и оценка на състоянието на елементите на турбините К-1000-60/1500-2, ОК12 и сепараторите-паропрегреватели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:51 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още