IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

200 млн. евро коства извеждането от експлоатация на блоковете в АЕЦ "Козлодуй" досега

Забавянето на строителството на хранилището "Радиана" ще оскъпи проекта с 5-6%, смята директорът на ДП РАО

10:12 | 20.06.16 г. 14
<p>
	Снимка: <em>Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

200 млн. евро са изразходвани за извеждане от експлоатация на четирите малки блока в АЕЦ "Козлодуй", съобщи пред журналисти директорът на Държавното предприятие "Радиоактивни отпадъци" (ДП РАО) Дилян Петров.

Процедурата е към своя край и за четирите блока - почти целите машинни зали са почистени. Реакторите са освободени от допълнителните елементи и са празни, отчете той. Горивото се намира в хранилището на централата.

Предстои реакторите да бъдат разрязани, но преди това ще бъде направено предпроектно проучване с 3D сканиране. На тази база ще бъде определен методът за рязането на реакторите и реакторните площадки, а след това ще стане ясна и цената на проекта.

Прогнозата на Петров е това да струва около 100 млн. евро, а първите дейности по проекта да започнат след 3 години.

Голяма част от проектите за извеждане на блоковете от експлоатация са обезпечени с европейски средства. По Фонд "Козлодуй" ядрената централа е получила 250 млн. евро от първия транш, чиято обща стойност беше 500 млн. евро. Половината от общата сума е отишла за намаляване на ефекта от спирането на първите четири блока в Козлодуй - за енергийна ефективност, саниране и оборудване в "Мини Марица изток".

Последният транш от 190 млн. евро обаче ще бъде използван само за извеждане на блоковете от експлоатация.

Част от оборудването от блоковете е било продадено на унгарската АЕЦ Пакш, а друга - на търгове на Софийската стокова борса. От продажби ДП РАО е набрало 15 млн. лева. Всички елементи предварително са проверени за радиоактивно замърсяване.

Новото ядрено хранилище на площадката "Радиана" се бави повече от година и половина, уточни още Петров. Това ще оскъпи проекта с между 5 и 6%. По-високата цена ще трябва да бъде одобрена на среща на донорите, която ще се проведе на 26 юни.

Изграждането на хранилището е с индикативна стойност 65 млн. евро и в него ще бъдат съхранявани ниско- и среднорадиоактивни отпадъци, сред които от шестте блока в АЕЦ "Козлодуй", както и от хранилището в Нови хан.

Причината да се забави изграждането на хранилището са протестите на еколози. В момента се очаква Оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС), след като бяха проведени обществени обсъждания в България и Румъния.

За да бъде намален обемът на отпадъците, които ще бъдат съхранявани от ДП РАО, ще бъде изграден цех за раздробяване. В него ще бъдат рязани металните елементи от площадките и сваляно повърхностно замърсяване (бои и други) от детайлите. Стойността на този проект е 22 млн. евро.

Институционално - тоест с нужната документация и актове, цехът ще бъде приключен до средата на 2017 година.

Друг проект, насочен към намаляването на обема на радиоактивните отпадъци, е плазмотронът. Той също е на финалната права. В плазмотрона ще бъдат изгаряни бетон, пластмаси, стъкла и други, което ще намали 100 пъти обема им. Този отпадък ще бъде "погребван" в хранилище, където ще престои 300 години.

Обектът ще бъде проверен от Европейската комисия през тази седмица и надеждите са до средата на следващата година съоръжението да заработи. Цената му е около 30 млн. евро.

Петров коментира още, че всички оценки за въздействие върху околната среда по проектите на ДП РАО са били обжалвани в съда. "Ние не произвеждаме тези отпадъци, ние се грижим за тяхното съхраняване, да ги погребем екологично", категоричен беше той.

Директорът на ДП РАО посочи, че вече има промяна в политиката при изграждането на нови ядрени мощности. Първо страната ни трябва да докаже, че има капацитет за управлението на радиоактивните отпадъци, за да може да строи нови реактори.

За него проблемът на страната са високорадиоактивните отпадъци, защото нямаме съоръжения за тяхната обработка. По тази причина те трябва да бъдат прехвърляни в Русия или друга държава. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 8 rate down comment 8
DutyFree
преди 7 години
"РУСКАТА ЕНЕРГИЙНА ЗАПЛАХА Е РЕАЛНОСТPosted by admin on юни 17, 2011 | Leave a CommentНа 1 януари 2009 г. като наказателна мярка Русия спря изцяло доставките на газ за Украйна, мотивирайки се с липсата на договор и непогасени стари задължения.На 2 януари Украйна спира транзита на газ за Балканите и Европа. Настъпва страшна януарска зима и студ за България и българският народ.7 януари 2009 г.Изявление на Посланика на САЩ в България Макълдауни.Спирането на доставките на природен газ за България е абсолютно неприемливо и ние се присъединяваме към призивите на българското правителство и Европейския съюз за незабавно възобновяване на доставките.На 14 януари Сергей Станишев заминава на спешна визита в Москва и в Киев, за да търси изход от кризата. Срещите му с премиерите Владимир Путин и Юлия Тимошенко приключват, без да е постигната яснота кога към България ще потече отново руският природен газ."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 10 rate down comment 7
DutyFree
преди 7 години
АКО БЯХА КУПИЛИ СТАНИШКО И ОРЕШКО ВЕИ-ТА ТОГАВА СЕГА ЩЕШЕ ДА СА ВЕЧЕ ИЗПЛАТЕНИ, ВМЕСТО ТОВА ДА ГИ РАЗДАВА НА ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ И ОБРЪЧИТЕ ОТ ФИРМИ .!!!! ИЛИ В КТБ И КЪДЕ ЛИ НЕ, И САМО В РУСКИ РЪЦЕ...!!! КАК МОЖЕ ПЕЕВСКИ ДА ИМА 200 МЛН.ЛВ НА 20 ГОДИНИ ОТ КЪДЕ СА ТИЯ ПАРИ ОТ ЧЕРВЕНАТА ЕНЕРГЕТИКА!!! КОЕТО Е НА 90% СЪЩАТА И ГЕНЕРИРАЩА НЕ РАЗВИТИЕ, КОРУПЦИЯ И КАКВО ЛИ ОЩЕ НЕ !! КОЙ ДА ТИ ПОВЯРВА В ЕС.. И ЗА КАКВО, КАТО НАВСЯКЪДЕ СТЕ ЧЕРВЕН М.АЛОУМНИЦИ !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 7
DutyFree
преди 7 години
Ами ако искаш да теглим кредит за БЕЛЕНЕ ОТ КОЛКО МИЛА ЯРДА ЩЕ Е ?? И ПОСЛЕ ДА ПЛАЩАМЕ И КРЕДИТА И ЕНЕРГИЯТА В НЕГО???? ЗА ИЗНОС ДА Е МНОГО ПО ЕВТИНО, А ЗА ГРАЖДАНИТЕ СКЪПО ПО СКЪПО ОТ ИЗНОСА.. КАКВО ИЗЛИЗА, ЧЕ СОБСТВЕНИТЕ ТИ ДЪРЖАНИ ФИРМИ ТЕ СКУБЯТ В ИНТЕРЕС НА РУСИЯ И СЕБЕ СИ И ФАМИЛИИТЕ СИ ПО ЗАПАДА!!! ТОКА КАК ЩЕ ГО ИЗБЕГНЕШ, КАТО ЗАСЕКРЕТИШ ДОГОВОРИТЕ ЛИ?? ? ХАХАХАХА НЯМА КОЙ ДА ТИ ПОВЯРВА В ДЪРЖАВНИТЕ ФИРМИ ОТГОВОРНОСТТА Е КОЛЕКТИВНА, НИКОЙ НЕ Я НОСИ!!! КАКТО В ТКЗС-ТО СЪЩАТА РАБОТА.. ЗАТОВА ИМАМЕ Р.ОВЧ. И ВСЯКАКВИ ОЛИГАРСИ И ПЕЕВСКИ КОИТО Е СЪЗДАДЕН ОТ ОБРАЧИТЕ ОКОЛО ДОГАН, А ТЕ СА ДОСТА ЕНЕРГИЙНИ, ОСОБЕНО ВОДНОТО ОГЛЕДАЛО, ПАРИТЕ ОТ ТРОЙНАТА ЛАМЯ КОИТО РАЗДАДЕ СЛЕД 2008 ГОДИНА НА ОБРЪЧИТЕ, ЕТО ТИ РЕЗУЛТАТА ПО КЪСНО, КОСТИБРОД -КТБ!!!! ТАКА ЧЕ ЧЕРВЕН НЕКАДЪРНИЦИ НЕ СЕ НАПЪВАЙТЕ В ТЕЗИ ТЕМИ, ЗА МИНАЛИЯ ВЕК СТЕ СИ !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 18 rate down comment 10
michaelis15
преди 7 години
ей го и първия тъпан ... с кво ше ги напрайш тея ВЕИ господин разбирач, пари имаш ли ?!? Май ше треа пак кредит а ?!? 200 млн. за затварянето на тва чудо горе до сега 500 млн. неустойка за другото атомно чудо и сега ше прайш ВЕИ с какви пари бе пумпал ?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 17
DutyFree
преди 7 години
"Total е инвестирала 20 млрд. долара във ВЕИ""Френският петролен гигант е сред 10-те компании с най-големи инвестиции във възобновяема енергия, смята изпълнителният директор Патрик Пуян"червените технологии ги знаем от преди 40 години и партията им знаем и развитието им видяхме за над 65 години геноцид и изимислици, ТОТАЛНО СТЕ НЕАДЕКВАТНИ И ЯВНО МНОГО ЗЛЕ ВЕЧЕ, НЯМА КАК ДА КРАДЕТЕ ОТ ПРИВИЛЕГИИТЕ НА ПАРТИЯТА ЧЕРВЕНА ФАШИСТКА И ТЕРОРИСТИЧНА!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 8
michaelis15
преди 7 години
ем ок за кво да седят те тея дет са ги прайли тея дългове, резания и далавери явно са си прайли сметката, че народа ше плаща ама без кръчмарина ... ше плаща дудуци за кво си тръгнах аз да плащам заеми за стари F16 и магистрали и ток 300 лв. на месец, винетка 100лв. билетче 1.60лв. кредити на 15% в банките със заплата 1000лв. и кат хоим на лекар пак да плащам и в болницата да си носим гардероба и яденето от нас ?!? Мммм ньет нема да го плащам тва не ги пушим тея, това ше си го плащат Евроатлантиците аз неьт и тея в Инвесторо също чудим се как и те не са се изнесли още ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 20 rate down comment 10
Императорът
преди 7 години
Дори СССР чрез Варшавският договор и СИВ бяха милион пъти по-адекватни - даваха ни оръжия и ни строяха разни работи, защото искаха не само верен и послушен, но и силен съюзник !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 5
michaelis15
преди 7 години
и вие инвестирате в БФБ т.е. в същите дет са ви скопили ?!? Е за ко продължавате да въртите чекръка ?!? Черта ве всичкото пара навънка как праат тея у парламента изнасяйте се и НЕ плащайте кой е праил дългове той да си ги плаща ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 7
michaelis15
преди 7 години
Импе тея са ненормални ве, как може да имаш централа и да прайш проекти за нова такава ?!? Кредити за нея, че и не е напраена, да затваряш работещата вместо да се санира и са и неустойки за Беленето и още кредити за затваряне на Козлодуй и ток от къде ?!? от вятърни мелници дет треа още повече кредити и поддръжката им ше е да си еббе майката и няма да произвеждат достатъчно ток ..... тц тц тц тц направо са ни разкостили за тва да се изнасят хората бе кат няма смисъл за ква хуюйовина да плащам на бандитите кредитите и цените на тока дет са по-скъпи от Германия ?!? Кат се изнесат всички и не плащат ше им спрат тока и на баровците и готооо кат доат кредиторите тогава ше ги питам и политиците и муцините къде им е толко акъла .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 7
Императорът
преди 7 години
Че нали целта бе да се унищожи Българската атомна енергетика и да бъде поставена България в състояние първо на енергийна бедност, после евентуално на енергийна зависимост? Щетите от това предсрочно спиране (при тава 3 и 4 блок бяха модернизирани малко преди това) са милиарди - а тази, дето подписа споразумението, не само че не е в затвора до живот за противодържавна дейност, но и пак е министърка !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още