IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хранилището за радиоактивни отпадъци получи 140 млн. лв. еврофинансиране

Строителството на първия етап на съоръжението е поверено на международен консорциум

19:08 | 07.07.16 г.
Хранилището за радиоактивни отпадъци получи 140 млн. лв. еврофинансиране

Националното хранилище за радиоактивни отпадъци на площадката „Радиана“ ще получи финансиране по Международния фонд „Козлодуй“, стана ясно от съобщение на Държавното предприятие „Радиоактивни отпадъци“ (ДПРАО).

Предвидените средства са за изграждане на първия етап от хранилището са 140 млн. лева и се отпускат безвъзмездно от Фонда.

Строителството на хранилището е поверено на международен консорциум между германската компания Nukem Technologies и четири български компании, допълват от ДПРАО. Той ще изгради първият модул на хранилището, в който ще бъдат погребвани радиоактивни отпадъци, строителния надзор, както и изготвянето на документи за получаване на лиценз за въвеждане в експлоатация. Очакванията са хранилището да заработи през 2021 година.

По време на церемонията по подписване на договора за изпълнение между ДПРАО и консорциума от изпълнители, зам.-министърът на енергетиката Николай Николов коментира, че хранилището ще даде тласък на процеса по извеждане от експлоатация на спрените ядрени блокове в Козлодуй.

Плановете предвиждат в „Радиана“ да се съхраняват ниско- и среднорадиоактивни отпадъци.

По проект на площадката ще бъдат изградени три платформи с по 22 клетки и инфраструктура. В тях трайно ще бъдат съхранявани стоманобетонни кубове с радиоактивни отпадъци, които ще бъдат предварително обработени и обезопасени. Хранилището ще бъде от повърхностен траншеен тип с капацитет от 138 хил. куб. метра. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:56 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още