IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За вътрешно потребление са едва 6% от оборотите на ведомствените бензиностанции

През тези бензиностанции са продадени 605 млн. литра течни горива в периода януари - ноември

17:47 | 05.01.17 г. 3
<p>
	Снимка:<em> архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Обектите за продажба на горива с нивомерна система и електронни системи с фискална памет, както са регламентирани в българското законодателство публично известните „ведомствени бензиностанции“, са 4 225 към края на ноември 2016 година.

Това става ясно от писмен отговор на финансовия министър Владислав Горанов към депутатите от Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов.

Финансовият министър уточнява още, че лицата, които извършват продажби на течни горива за собствени нужди чрез касовите апарати, са задължени да ги приключват с вид плащане „резерв 2 – вътрешно потребление“.

Справката показва, че в периода януари – ноември 2016 година оборотът от продажбата за вътрешно потребление е в размер на 317,3 млн. лева или 5,95% от общия оборот. За периода т.нар. „ведомствени бензиностанции“ са реализирали общ оборот от 5,3 млрд. лева от търговия с горива. Най-голям е делът на дизела (3,48 млрд. лева). Количествата, регистрирани чрез системите с фискална памет, са 605,7 млн. литра.

Общият брой обекти, които отчитат вътрешно потребление, е 1 440, става ясно още от отговора на Горанов.

По време на изслушване в парламентарната комисия, която анализира пазара на горива у нас, от Българската петролната и газова асоциация посочиха именно ведомствените бензиностанции като източник на сериозните изкривявания на пазара у нас.

Според данните на асоциацията бензиностанциите, регистрирани в Националната агенция за приходите (НАП), са 2,5 хил. Ведомствените бензиностанции, върху които няма контрол от страна на властите, са 7 хиляди.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:03 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Topalov
преди 7 години
След като само под 6% от горивата във ведомствените са наистина за ведомствени нужди, откъде накъде ще се позволява изобщо да са под друг режим?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Атанасио
преди 7 години
Ведомствените бензиностанции, върху които няма контрол от страна на властите, са 7 хиляди ????????????????????Сенчеста икономика която ощетява бюджета с около 1 000 000 000лв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
1984
преди 7 години
"Ведомствени", които отчитат вътрешно потребление, са 1 440 , а 4 225 са всички, регистрирани в НАП . Заглавието е подвеждащо:)http://***.parliament.bg/bg/topical_nature/27218
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още