IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В състояние на "тревога" ли е българската енергетика?*

БСП отново предупреди за криза в сектора, но не даде решения, а ГЕРБ нарече обвиненията "изкуствена криза"

14:04 | 24.01.17 г. 30
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Нови обвинения за управлението на енергийната система си размениха министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова и депутати от БСП по време на брифинг в Народното събрание.

Социалистите съобщиха за писмо до енергийното министерство от ръководителя на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) Иван Йотов, в което той предупреждава за проблеми, които налагат внос на електроенергия и препоръчва разговор с големи енергийни потребители за преразпределение на потреблението в моменти с върхово натоварване.

В писмото Йотов допълва още, че е уведомил ENTSO-E, европейската организация на електроенергийните системни оператори, че системата у нас е в състояние "на тревога" и резервите ни вече са изчерпани, поясни депутатът от БСП Жельо Бойчев.

Неговият колега Таско Ерменков допълни, че язовирите в страната са на исторически най-ниското си ниво на завиряване и от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) препоръчват НЕК да не използва повече ВЕЦ-овете. Той посочи още, че има проблеми и с резервите от въглища в топлоцентралите.

Енергийният министър Теменужка Петкова обаче беше категорична, че БСП създава изкуствено проблем и паника сред хората, че се готви режим на тока. Според нея електроенергийната система работи стабилно, макар и подложена под голям стрес.

Метеорологичните условия са много тежки - ниски температури за дълъг период и по-суха есен.

Тя обясни, че в момента няма внос на електроенергия, а е ползвана аварийна помощ, която не се окачествява като внос. Процесът по предоставяне на аварийна помощ между съседните страни е непрекъснат и целта е по-ефективно управление на ресурсите.

От БСП посочват, че ЕСО е поискал разрешение за внос на 1 800 мегавата от Сърбия и 700 мегавата от Турция, което окачествяват като кризисно действие на оператора. Бившият енергиен министър, днес депутат от ГЕРБ Делян Добрев обаче уточни, че това е "остатък" от аварийна помощ, която България е предоставяла в миналото на двете страни. Той цитира данни на ЕСО за върховото натоварване и изчисли, че този внос на електроенергия би стигнал за покриване на нуждите на страната за 15 минути.

Добрев беше категоричен, че целта на "аварийната помощ" не е да бъде спасена страната от режим на тока, а по-доброто управление на системата.

За ГЕРБ обвиненията на БСП за проблеми при управлението на енергийната система са свързани с предстоящите избори. Социалистите не посочиха решение на проблема, макар и да са категорични, че сме в кризисна ситуация, а поясниха, че ще предложат друго правителство, което "ще се отрази по-добре на енергетиката".

"За нас е важна истината", допълни още Жельо Бойчев в отговор на въпрос на Делян Добрев какво препоръчват социалистите.

Малко по-късно от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) съобщиха, че очакват двойно по-голям обем от водните запаси от снеготопенето - 783 млн. куб. метра, спрямо 387 млн. куб. метра през пролетта на 2016 година. Това ще осигури достатъчен приток и ще гарантира потреблението, допълват от ведомството. 

"В същото време има достатъчно свободен обем във водоемите за поемане на количествата от снеготопенето и пролетното пълноводие", е посочено още в позицията на МОСВ. Язовирите за питейно-битови нужди са пълни в размер на малко над 70% от техните обеми.

* Допълнено с коментар на МОСВ за състоянието на язовирите в страната. 

Във видеото можете да видите размяната на реплики между БСП и ГЕРБ в парламента

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 5 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 7 години
"Поне 2, ако не и 3."Абе дай да ги закръглиме на 5, че лесно се помни. Като стотиците хиляди, избити от комунистите след 9-ти... Хихи...Разкажи ми и ти за режима на тока... Вица - хуу, ама по онова време и Гърция, и Турция светеха с български ток. А даже в Турция - само градовете. За селата не стигаше - светнаха чак със 6-ти блок... хихи...Ти хуу ни светна ружимът кога и как БЕШЕ, само не каза ти къде БЕШЕ тогава? Май и ти, като повечето тука, през 85-та си бил в мокрите сънища на баща си, или в най-добрия случай - като моите щерки - малката посрещна режима на тока в проходилката, а кака й - в детската градина. Но тях поне ги научих на мен да не ми разказват за соца... ;) Ти не си случил на родители.Ако знаеше защо е бил въведен режимът, щеше да знаеш и кога и колко време е бил, ама къде ти... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 11 rate down comment 3
mathematician
преди 7 години
Режима на тока беше повече от 1 година/зима. Поне 2, ако не и 3.Вица беше, че се срещнали турче и гърче на българо-турско-гръцката граница. И едното попитало "Къде е България", пък другото му отговорило "Е там в тъмното".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 9
Mavi Goz
преди 7 години
Не му требва на него - по неговия край се раждат научени... Не се закачай с този - он е работил още през 1988 г. у видинско на 486-ца, а през 92-ра вече е инсталирал Уиндоус 2000 на Пентиум... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 7 години
***, ти на колко години беше, когато имаше режим на тока? Щото аз две деца отглеждах в онези години през онази зима и лично съм "помагал" на едни пергиши от ОФ организацията да слязат по-бързо от 3-тия етаж, защото бяха дошли на вратата да ми вдигат скандал, че надвишавам "лимита". Ти сигурно не знаеш разни подробности, като например, че в часовете, когато имаше ток, беше разрешено да се включват консуматори до 1000 вата на семейство, а контролът беще възложен на кварталните ОФ пенсии, които обикаляха с фенерчета ел-таблата в квартала и гледаха на кого електромерът се върти по-бързо... Иначе ти и другия по серко можете и да ми поразкажете кое как е било - сигурно много сте чели в нета... хихи..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 12 rate down comment 7
doba
преди 7 години
khao, Соца си е минало бешало, да говорим са момента.100% от наличните мощности са в строя, резерви няма.Отделно към 100-150М идват от Румъния, Гърция и Турция, не се знае на каква цена.Това не трябва да се допуска отново, никога!Какво става ако някои от основните котли излязат от строя?..ПП Преди няколко дни водихме дискусия тук как трябвало да забранят отоплението на твърдо гориво. Ако и тези семейства минат на ток, какво тогава???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 5
khao
преди 7 години
режим на тока, но при положение че страната е била една от най-развитите индустриални държави в Европа и население над 9 милиона души.... и държавата е Швейцария ? познах ли ? :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 6
khao
преди 7 години
пак лъжеш .... 2 на 2, и 3 на 1 да са ти познати ?... няколко години имаше режим и то както имахме 6 реактора :) ама то освен вафли без шоколад и лимонада от 2 ст. друго нямаше.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 11
Mavi Goz
преди 7 години
"не че нещо, но по соца имаше режим на тока."Не че нещо, ама трябва да си на поне 40 години, за да използваш това глаголно време и това вътрешно убеждение, което се опитваш да внушиш!Режим на тока имаше само една година, и то зимните месеци на 1985-1986 г!!! Това не е същото, като "по соца имаше режим на тока". А режимът се наложи поради недостиг на мощности - хем огромната по онова време наша индустрия, хем огромният валутоносен износ, хем внезапна тежка авария на един от големите ТЕЦ-ове. И това без 5-ти и 6-ти блок на Козлодуй...Все едно сега да спрат по някакви причини два ТЕЦ-а в Марица - изток. И ще има режим и при капитализма - както в половин Турция и Гърция в момента...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 0
Ivan.r
преди 7 години
http://bg.theglobaleconomy.com/Bulgaria/electricity_production/http://bg.theglobaleconomy.com/Bulgaria/electricity_consumption/Полезно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 4
KPetkov
преди 7 години
Тъй като населението намалява пропорционално на намалението в капацитета за производство на ток, режим на тока не се очаква скоро. Друга причина режим на тока да не се очаква в близките години, е че съседните ни държави строят допълнителни мощности. Тъй като и производството ни се очаква да намалява, все пак преминаваме във виртуалната реалност, ток няма да ни трябва.Господин Костов го е обяснил още през 2014 г., тъй че и да има режим тази зима от догодина до 2025 г. ни очакват светли времена :)http://***.mediapool.bg/bulgaria-nyama-nuzhda-ot-novi-moshtnosti-za-tok-do-2025-g-news226197.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още