IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В състояние на "тревога" ли е българската енергетика?*

БСП отново предупреди за криза в сектора, но не даде решения, а ГЕРБ нарече обвиненията "изкуствена криза"

14:04 | 24.01.17 г. 30
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Нови обвинения за управлението на енергийната система си размениха министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова и депутати от БСП по време на брифинг в Народното събрание.

Социалистите съобщиха за писмо до енергийното министерство от ръководителя на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) Иван Йотов, в което той предупреждава за проблеми, които налагат внос на електроенергия и препоръчва разговор с големи енергийни потребители за преразпределение на потреблението в моменти с върхово натоварване.

В писмото Йотов допълва още, че е уведомил ENTSO-E, европейската организация на електроенергийните системни оператори, че системата у нас е в състояние "на тревога" и резервите ни вече са изчерпани, поясни депутатът от БСП Жельо Бойчев.

Неговият колега Таско Ерменков допълни, че язовирите в страната са на исторически най-ниското си ниво на завиряване и от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) препоръчват НЕК да не използва повече ВЕЦ-овете. Той посочи още, че има проблеми и с резервите от въглища в топлоцентралите.

Енергийният министър Теменужка Петкова обаче беше категорична, че БСП създава изкуствено проблем и паника сред хората, че се готви режим на тока. Според нея електроенергийната система работи стабилно, макар и подложена под голям стрес.

Метеорологичните условия са много тежки - ниски температури за дълъг период и по-суха есен.

Тя обясни, че в момента няма внос на електроенергия, а е ползвана аварийна помощ, която не се окачествява като внос. Процесът по предоставяне на аварийна помощ между съседните страни е непрекъснат и целта е по-ефективно управление на ресурсите.

От БСП посочват, че ЕСО е поискал разрешение за внос на 1 800 мегавата от Сърбия и 700 мегавата от Турция, което окачествяват като кризисно действие на оператора. Бившият енергиен министър, днес депутат от ГЕРБ Делян Добрев обаче уточни, че това е "остатък" от аварийна помощ, която България е предоставяла в миналото на двете страни. Той цитира данни на ЕСО за върховото натоварване и изчисли, че този внос на електроенергия би стигнал за покриване на нуждите на страната за 15 минути.

Добрев беше категоричен, че целта на "аварийната помощ" не е да бъде спасена страната от режим на тока, а по-доброто управление на системата.

За ГЕРБ обвиненията на БСП за проблеми при управлението на енергийната система са свързани с предстоящите избори. Социалистите не посочиха решение на проблема, макар и да са категорични, че сме в кризисна ситуация, а поясниха, че ще предложат друго правителство, което "ще се отрази по-добре на енергетиката".

"За нас е важна истината", допълни още Жельо Бойчев в отговор на въпрос на Делян Добрев какво препоръчват социалистите.

Малко по-късно от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) съобщиха, че очакват двойно по-голям обем от водните запаси от снеготопенето - 783 млн. куб. метра, спрямо 387 млн. куб. метра през пролетта на 2016 година. Това ще осигури достатъчен приток и ще гарантира потреблението, допълват от ведомството. 

"В същото време има достатъчно свободен обем във водоемите за поемане на количествата от снеготопенето и пролетното пълноводие", е посочено още в позицията на МОСВ. Язовирите за питейно-битови нужди са пълни в размер на малко над 70% от техните обеми.

* Допълнено с коментар на МОСВ за състоянието на язовирите в страната. 

Във видеото можете да видите размяната на реплики между БСП и ГЕРБ в парламента

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 16 rate down comment 5
sdar
преди 7 години
Имаше режим на тока при комунизма преди да завършат 5 и 6 блок на АЕЦ-а, те затова и ги строиха. След това нямаше.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 10
Invcom
преди 7 години
режим на тока, но при положение че страната е била една от най-развитите индустриални държави в Европа и население над 9 милиона души. Сега при положение, че индустрията ни клони към 0, а населението е намаляло с 30% как си обясняваш недостига на електроенергия .. ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 6
Ivan.r
преди 7 години
не че нещо, но по соца имаше режим на тока.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 13
doba
преди 7 години
'ГЕРБ Делян Добрев обаче уточни, че това е "остатък" от аварийна помощ'И какво става, като свършат остатъците ?Минаваме на огризки ли ???...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 20
Invcom
преди 7 години
Някой щеше ли да повярва преди 20 години, ако му бяха казали че България ще внася "аварийно" ток от Сърбия и Турция ?? По времето на соц-а това сигурно би звучало като виц :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още