IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Константин Делисивков е назначен за зам.-министър на енергетиката

При встъпването си в длъжност служебният енергиен министър анонсира, че неговият заместник ще е "приятна изненада"

17:44 | 02.02.17 г.
<p>
	Снимка:<em> Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Изпълнителният директор на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) Константин Делисивков е назначен за зам.-министър на енергетиката, съобщиха от правителствената пресслужба.

При встъпването си в длъжност служебният министър Николай Павлов анонсира, че неговият заместник ще бъде „приятна изненада“, човек, познат в сектора със своята експертиза в енергетиката.

От кратката биографична справка става ясно, че Делисивков е магистър по енергийна дипломация от Северния университет в Будо, Норвегия. Има и магистърска степен по право на ЕС от Софийския университет.  В енергийното министерство той ще отговаря за ресорите „Сигурност на енергоснабдяването и управление при кризисни ситуации“, „Енергийни стратегии и политики за устойчиво енергийно развитие" и „Енергийни проекти и международно сътрудничество".

БФИЕК беше организацията, която сигнализира за възможен проблем с доставките на газ, свързан с липсата на годишни заявки към „Булгаргаз“ от страна на „Овергаз“. Според представителите на бизнеса това ще доведе до повишаването на цената на суровината за всички потребители на обществения доставчик.

От организацията предупредиха през есента на 2016 г. за поскъпване на електроенергията, ако бъде реализирана идеята за намаляването на таксата за пренос при износа на ток. Дискутираната мярка е в подкрепа на износителите, които регистрираха спад от почти 40% на износа на електроенергия през миналата година.

Според БФИЕК обаче това ще отвори нова дупка от 100 млн. лева годишно в енергетиката. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още