IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Петкова: Спокойна съм за българската енергетика

Пълната либерализация на енергийния пазар и финансовата стабилност на системата ще са сред приоритетите на служебния министър

13:56 | 27.01.17 г.
<p>
	Служебният министър на енергетиката Николай Павлов.<em> Снимка: Министерство на енергетиката</em></p>

Служебният министър на енергетиката Николай Павлов. Снимка: Министерство на енергетиката

Спокойна съм за българската енергетика в следващите няколко месеца, заяви отиващият си енергиен министър Теменужка Петкова при предаването на поста на служебния министър Николай Павлов. Тя подчерта, че секторът е в стабилно състояние.

По време на кратката церемония в енергийното министерство Петкова връчи на служебния министър и дългоочаквания доклад на Световната банка с препоръките за пълната либерализация на електроенергийния пазар.

Пълното отваряне на пазара ще е един от приоритетите на Павлов. Той посочи още и че ще работи за запазването на финансовата стабилност на системата и продължаването на работата по проектите за диверсификация на маршрутите и доставките на природен газ. Той ще търси и начини за повишаването на доверието в сектора съвместно с бизнеса и организациите.

Целта е енергийният сектор да остане стабилен и следващото редовно правителство да има основа, върху която да надгражда. Плановете за либерализация няма да могат да бъдат напълно осъществени без парламент, но подготовката за това, на база на доклада на Световната банка, може да започне, отчете и Теменужка Петкова.

Николай Павлов не планира смени в бордовете на енергийните дружества. През следващата седмица ще стане ясно и кой ще бъде неговият заместник в министерството. Павлов загатна, че ще бъде "приятна изненада", познат в средите и с добра експертиза.

Зам.-министрите на Теменужка Петкова - Николай Николов и Жечо Станков, са подали оставки и ще напуснат заедно с нея енергийното министерство.

Новият министър няма опасения за системата при очакваните върхови натоварвания в следващите няколко дни. Българският енергиен холдинг (БЕХ) следи ситуацията и в момента дори има излишък от електроенергия, гарантира от своя страна изпълнителният директор на холдинга Петьо Иванов, който също присъства на церемонията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:42 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още