IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите рестрикции за въглищата дават път на иновациите, смятат еколози

Природозащитниците предлагат част от ТЕЦ-овете да преминат на газ

14:57 | 23.02.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Предложенията за нови рестрикции на въглищните инсталации имат за цел да позволят навлизането на новите технологии, без те да се конкурират със старите мощности, посочват в позиция екологичните организации "Грийнпийс България" и "За Земята".

Според еколозите новите правила са били обсъдени през 2015 година и реакцията на България срещу тях е закъсняла. 

Преди дни стана ясно, че въглищната индустрия в България ще бъде поставена пред сериозни изпитания заради нови, значително по-ниски лимити на замърсявания с живак, азотни окиси и серен диоксид от въглищни инсталации. Това ще се отрази особено тежко на предприятията в Маришкия басейн - Мини Марица Изток и термичните централи.

Лимитите ще бъдат дискутирани в Брюксел през април, а стремежът на българската страна ще бъде да се потърси  отлагането им, коментираха засегнатите страни по време на кръгла маса, организирана от Българската минно-геоложка камара.

Еколозите разкритикуваха липсата на разчети колко би струвала модернизацията на централите и мините във връзка с готвените промени. По време на дискусията обаче от ТЕЦ "Марица Изток" 2 посочиха, че използваните въглища са с високо съдържание на сяра и няма техническа възможност предлаганите нива на сероочистка да бъдат постигнати.

Енергийният сектор в България се поддържа "замръзнал в 80-те години на 20 век", опасяват се от "Грийнпийс България" и "За Земята". Според тях липсва визия за модерно развитие, което е губеща стратегия.

Препоръката на еколозите е бързо преминаване към План Б, а именно - сегашните ТЕЦ-ове да преминат на производство на газ, при това не като базови, а като върхови мощности - за покриване на пиковото потребление.

По отношение на мините, част от разкривките трябва да останат, за да бъде покриван студеният резерв. Мините обаче трябва да бъдат затворени, а работните места ще бъдат запазени заради дейностите по рекултивацията, смятат природозащитниците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още