IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЕВР не се поддаде на натиска и увеличи цената на парното

От 7 април се променя и цената на електроенергията, заради по-високите разходи за изкупуване на тока, произведен по комбиниран способ

17:53 | 07.04.17 г. 1
<p>
	КЕВР заседаваше на фона на протести пред сградата на регулатора. Снимка: <em>Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

КЕВР заседаваше на фона на протести пред сградата на регулатора. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

От 7 април цената на електроенергията се повишава средно с 0,95%, а на парното - с между 17,9% и 25,6%, като единствено заради грешни изчисления в предишен период Топлофикация Плевен ще има пределни цени за услугата си с 37,4% по-високи.

Решението е на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) и отразява повишението на цената на природния газ от 1 април - с 29,6%.

По-скъпият газ увеличава цената на основната суровина за производството на топлоенергия, както и оскъпява произведената по високоефективен способ електроенергия от топлоцентралите. За да отчете поскъпването, КЕВР повиши таксата "Задължения към обществото" с малко над 3% - от 35,77 лева за мегаватчас на 37,02 лева за мегаватчас.
Таксата е в еднакъв размер за всички потребители - битови и стопански.

По отношение на парното най-малък ръст на цената ще имат абонатите на "Топлофикация Велико Търново". Абонатите на "Топлофикация - София" ще платят с 22,75% повече, става ясно от съобщението на регулатора.

КЕВР припомня още, че поскъпването на газа се налага заради по-високата цена на алтернативните горива на световните пазари, както и заради по-високата стойност на щатския долар спрямо лева.

Заради тези фактори "Булгаргаз" поиска повишение на цената на газа за крайните потребители.

Решението за поскъпването на газа, парното и топлата вода и електроенергията беше съпроводено с протести пред сградата на КЕВР в столицата. Регулаторът обаче не се отказа от изчисленията си. Комисията получи и подкрепата на служебното правителство, което преди дни заяви категорично, че думата за цената на газа, топлоенергията и електроенергията има единствено енергийния регулатор, а не министерствата или други държавни институции.

Граждански организации вече заявиха, че ще обжалват решението на КЕВР пред Върховния административен съд (ВАС).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:06 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
Momchil_Matev
преди 7 години
Омръзна ми с цената на тока да плащам парно! Хем тези дето имат ТЕЦ не плащат, хем тези дето нямат ТЕЦ плащаме този уж високо-ефективен ток на петорна цена. Кое му е високо-ефективното?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още