IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

CEZ продава активите си в България на "Инерком"

Надзорният съвет на чешката компания е дал съгласие за сделката, подписването на договора се очаква до няколко дни

16:56 | 22.02.18 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Надзорният съвет на чешката компания CEZ е дал съгласие за продажбата на активите си в България на "Инерком", сочи съобщение на сайта на CEZ. Пакетът от активи включва седем компании: "ЧЕЗ България", "ЧЕЗ Електро България", "ЧЕЗ Разпределение", "ЧЕЗ Трейд България", "ЧЕЗ ИКТ България", фотоволтаичната централа "Орешец" и дружеството за производство на електричество от биомаса "Бара Груп".

Подписването на договора се очаква до няколко дни.

"Инерком" е българско дружество, което управлява фотоволтаични централи в Южна България.

В съобщението не се уточнява стойността на сделката, но се отбелязва, че "като се вземе предвид продажната цена, 14-годишните инвестиции на групата в операциите в България като цяло носят положителна доходност".

В началото на 2017 г. в ЧЕЗ са получени няколко индикативни оферти за активите в България от различни инвеститори, в резултат на което групата е стартирала преговори за евентуалната продажба.

Най-високата оферта е предложена от "Инерком България", с която групата впоследствие започва ексклузивни преговори, пише още в съобщението.

Офертата на "Инерком" е била значително над справедливата пазарна стойност на активите, определена чрез независима оценка, като по този начин носи положителна възвръщаемост от инвестициите в българските активи.

В Съвета на директорите на "Инерком България" ЕАД влизат Гинка Николова Върбакова, Малина Иванова Върбакова и Милена Илиева Стоева, сочи справка в Търговския регистър. Капиталът на дружеството е 50 хил. лв.

Финансов консултант по сделката от страна на купувача е "Мейн Кепитъл".

Сделката трябва да бъде одобрена и от българските антимонополни власти - Комисията за защита на конкуренцията и Комисията за енергийно и водно регулиране.

По време на изслушване в енергийната комисия днес ресорният министър Теменужка Петкова беше категорична, че ако се стигне до продажба на активите на групата у нас, за България е важно да бъдат гарантирани сигурността на доставките и качеството на услугата.

Международното дело, което ЧЕЗ заведе срещу България през юли 2016 г., няма да бъде повлияно от сделката и ЧЕЗ ще го продължи, посочват още от компанията в съобщението за сделката. Компанията подаде арбитражен иск срещу България за „стотици милиони евро“, като основанието за жалбата е „невъзможност за защита на инвестициите“. 

През октомври миналата година ЧЕЗ продаде ТЕЦ "Варна" на българското дружество "Сигда" ООД, зад което стои бившият транспортен министър Данаил Папазов.

Чешката компания влезе в България през 2004 г., придобивайки мажоритарен дял в трите електроразпределителни дружества в Западна България - "Електроразпределение Столично", "Електроразпределение София" и "Електроразпределение Плевен" за сумата от 281,5 млн. евро. Две години по-късно компанията закупи и ТЕЦ "Варна".

CEZ Group няма да са първият голям инвеститор в сектора, който се изтегля. В края на 2011 г. E.On се отказа от инвестициите си в Североизточна България и ги продаде на чешката Енерго Про за 133 млн. евро. През 2004 г. германската компания вложи малко под 141 млн. евро, за да купи 67% от капитала на двете електроразпределителни дружества в областта - във Варна и в Горна Оряховица. 

Свързани компании:

Електрохолд Продажби АД(CEZE)

Електроразпределителни мрежи Запад АД(CEZD)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:14 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 5 години
никаква радост не е имало, даже обратното:):) ЕРП-тата са най малко виновни за батака в нашата енергетика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 0
pinoccio
преди 5 години
Някъде другаде пишеше, че тази гаражна фирмичка имала 22 МВт соларни паркове. А една турбина преди десет години беше по 4 МВт мощност, сега може би има и по 16 МВт. и повече. Имаме общо 2 нови турбини или 6 стари. Голям парк, голямо нещо - да ти се изуят гащите от смех. Щели да вземат кредит, а имат 50 000 лв. капитал и надуват бузи, за да им се въртят перките. Да не говорим, че сме страна без вятър. Още Ботев е знаел, че няма хляб в тази работа - вятър повее, колкото да не изстине чевермето, а Балканът стене от глад. За 50 000 лв. "Явлена" ще им намери гарсониера в Ботунец, с кон вътре, а те купуват с тях ЧЕЗ. Ако има неправда, тя е само към тези мили хора, които купувайки ЧЕЗ, ще си избият парите чак, когато лъвовете на "Лъвов мост" изреват и те с глас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 0
V.At.
преди 5 години
Странно, каква е радостта от това да изгоним ЧЕЗ и бизнеса му да мине към някаква фирма с неясен произход.Да ви напомня за "големия български бизнесмен" Ковачки, който също изскочи от нищото.И ако след 1 година абонатите на ЧЕЗ не са като в дискотека "ту светва, ту угасва", а в "ту угасва, ту загасва" какво?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 1
Ivel
преди 6 години
Един от проблемите на този тип дружества са *** кражби на ток. Държавата ги толерира и внася двоен стандарт сред гражданите си. Всичките три енергоразпределителни дружества в България са инструктирани от виско ниво, че за да правят бизнес в България ще трябва да приемт факта, че цели райони (гета, махали) няма да носят приходи за тях, а само негативи. Тези негативи доколкото е възможно се отразяват в нашите на законопослушните граждани сметки, като невъзвратими загуби, но когато критичната им маса нараства идва мисълта да се избавиш от такъв тип бизнес с условия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 5
Morqka
преди 6 години
Хахаха .Изгонете ги и тях . После със свещ ще ги търсите ( в буквалния смисъл).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 1
Momchil_Matev
преди 6 години
Преоблякъл се Илия пак в тия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 1
national power
преди 6 години
Са остава да изгоним и австрииците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още