IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България има потенциал да замени въглищата с ВЕИ до 2030 г.

Делът на възобновяемата енергия в страната може да нарасне до 75% към 2030 г., посочват от BloombergNEF в проучване, засягащо България, Чехия, Полша и Румъния

08:16 | 09.07.20 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Според BNEF топлоелектрическите централи в Маришкия басейн ще могат да се възползват от дерогации до 2023 г., след което ще трябва да инвестират в модернизиране според европейските стандарти.

Новите възобновяеми мощности, които ще бъдат изградени през следващото десетилетие, ще бъдат доминирани от соларната енергия, чийто капацитет ще се увеличи от 7% през 2018 г. до малко над една трета от енергийния микс към 2030 г.

Големият скок в изграждането на нови зелени мощности през 2023 г. ще възникне в отговор на затварянето на въглищните централи и липсата на достатъчно проекти, свързани с природния газ.

2 2

Това е проблем, който правителството на България ще трябва да реши, за да управлява подмяната на въглищните мощности с по-чисти такива. Оншорните вятърни проекти също отчитат стабилен растеж, благодарение на намаляващите капиталови разходи и благоприятните условия в България за развитие на тази енергия.

Делът на комбинираните топлоелектрически централи, ползващи газови и парни турбини (ГТКЦ) по отношение на инсталирания капацитет ще се понижи от 5% през 2018 г. до 4 на сто през 2023 г., тъй като някои съоръжения ще бъдат изведени от експлоатация. 7,7 GW нови възобновяеми мощности ще бъдат достатъчни, за да позволят закриването на 3,2 GW въглищни мощности без да е необходимо закупуване на допълнителни количества газ или ползване на междусистемни връзки, изтъкват от BNEF.

3 3

Тези добавени възобновяеми мощности ще привлекат около 6 млрд. евро през следващото десетилетие, като основният дял ще принадлежи на вятърната енергия, отколкото на соларната, която има по-ниски капиталови разходи. Тази инвестиция ще позволява на България да достигне 75-процентен дял на възобновяемата енергия в своя енергиен микс до 2030 г., като вятърът и слънчевата енергия заедно биха представлявали 52% от общия инсталиран енергиен капацитет.

BNEF очаква производството на електроенергия чрез природен газ да свие допълнително дела на въглищата през следващите няколко години, който ще се възстанови в средата на десетилетието. Дотогава въглищният капацитет ще намалее достатъчно, така че производството на електроенергия от въглищни централи да не може да измести напълно газа, въпреки че цените на синьото гориво се очаква да се повишават, а разходите за квоти за емисии на въглероден диоксид да намаляват след 2024 г.

Ядрените мощности в България, наред с хидроенергията, позволяват на страната да достигне 82% въглеродно неутрално производство на електроенергия при сценария на BNEF. Затварянето на въглищните централи и устойчивото изграждане на ВЕИ ще доведат до намаляване на въглеродните емисии в енергийния сектор през първата част на десетилетието, като се очаква обемът им да се свие със 70% до 2030 г., или с 16 млн. тона спрямо нивата от 2018 г.

Последна актуализация: 22:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 3
vodoley
преди 3 години
Ох, ох ! Ние потенциал имаме, ама желание нямаме. :-(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
mrynmryn
преди 3 години
Не, че нещо, но геотермалните източници в България нямат потенциала за производство на електричество, температурата им не е достатъчно висока.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 5
vzhekoff
преди 3 години
Пълна идиотия ! Вятърният капацитет в Бг отдавна е усвоен. От тук нантатък колкото и перки да забучите, няма да вдигнете производството, а само драстично ще оскъпите микса. Слънчев капацитет има, но той, както навсякъде по ЕС, работи едва около 1/8 от времето и изисква зловещ баланс. Хидроенергийният потенциал отдавна е усвоен и освен ПАВЕЦ друго не остана, но и той е в случай на запазване на ядрената компонента. Албанците добивали по 5 ст., кога ? В 12 през нощта или декември при -20 градуса навън ? Само *** могат да твърдят подобни безумия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 6
zelka007
преди 3 години
разбира се , че имаме потенциал .... вятъра , слънцето , геотермалната енергия са местен ресурс ... албанците добиват ток от слънце на цена под 5ст за киловат ... в румъния най-евтиният ток в момента е този от вятърни централи ... турците изграждат усилено базови мощности с геотермална енергия ... да , електропреносната система трябва да се модернизира и това ще струва пари ... в целият европейски съюз , а и по света , точно това се прави . трябва да се проектира така , че да интегрира надежно ВЕИ . толкова успешни примери има по света вече ... нищо , че форумното консервативно войнство е на друго мнение ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Гледам, че ти вече си го направил.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още