IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Булгартрансгаз“: Работим по израждането на инфраструктура за пренос на водород

Разширяването на подземното газохранилище „Чирен“ ще насърчи търговията с природен газ и ще увеличи конкуренцията на пазара, изтъкват от дружеството

13:35 | 11.09.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Българското държавно газопреносно дружество „Булгартрансгаз“ ЕАД работи по развитието на проекта за инфраструктура за транспортиране на водород и нисковъглеродни газообразни горива в източно-маришкия въглищен регион. Той е част от проекта на Национален план за възстановяване и устойчивост и предвижда 125 км газопровод, пригоден за пренос на водород, посочват от компанията по време на Енергийния форум на Югоизточна Европа, който се провежда в Солун.

Във форума участваха посланиците на САЩ в страните от Югоизточна Европа, представители на държавни и частни енергийни компании от региона, както и енергийните министри. Дискутирани бяха актуални въпроси в областта на енергетиката в светлината на динамиката на енергийните пазари и възможностите и предизвикателствата, възникващи във връзка с енергийния преход и възстановяването от пандемията от COVID-19. Специално внимание беше обърнато на значението на усъвършенстването на енергийната инфраструктура, повишаването на енергийната сигурност, диверсификацията и дигитализацията. 

Реализацията на проекта за инфраструктура за транспортиране на водород и нисковъглеродни газообразни горива е в съзвучие с целите на Европейския съюз (ЕС) за преход към нисковъглеродна икономика. До постигането на достатъчно производство на водород, инфраструктурата ще транспортира природен газ и други нисковъглеродни газообразни горива и техните смеси в различни пропорции. Инфраструктурата ще бъде свързана към съществуващата газопреносна мрежа на „Булгартрансгаз“ и към IGB.  

„В изпълнение на общоевропейските цели за диверсификация на енергийните източници и осъществяване на енергийния преход „Булгартрансгаз“ рехабилитира и разширява съществуващата мрежа и изгражда нови газови връзки“, заяви изпълнителният директор на дружеството Владимир Малинов, който представи проектите, по които българският газопреносен оператор работи.

„Една от първите стъпки за подобряване на енергийната свързаност в Югоизточна Европа бе увеличението на капацитета на точката на свързване Кулата-Сидирокастро от 1 млн. куб. м./ден до 6,1 млн. куб. м./ден в посока България и от 10,1 млн. куб. м./ден до 11,1 млн. куб. м. /ден в посока Гърция“, припомня Малинов.

В момента „Булгартрансгаз“  работи за свързване за интерконектора Гърция-България (IGB) към националната мрежа. Капацитетът на точката за свързване с IGB ще бъде до 3 млрд. куб. м./г. от Гърция към България и 0,7 млрд. куб. м./г. от България към Гърция.

Успоредно с това се развива и проектът за нова газова връзка България-Сърбия с капацитет от 1.8 млрд. куб. м./година с възможност за реверсивен пренос. Наличният свободен капацитет на точката на свързване Киреево-Зайчар е 7,6 млн. куб. м./ден в посока от България към Сърбия и 32,0 млн. куб. м./ден в посока от Сърбия към България.

Подземното газово хранилище в Чирен е важен инструмент, гарантиращ сигурността на доставките на газ, изтъкват от „Булгартрансгаз“. Осигуряването на допълнителен капацитет за съхранение, по което се работи в момента, ще насърчи търговията с природен газ, ще увеличи конкуренцията на пазара и ще допринесе за функционирането на пазара на течен газ. Той е един от проектите от общ интерес за ЕС и е сред приоритетните за Инициативата „Три морета“.

Разширението на подземното газово хранилище е в синергия с проекта за терминал за втечнен природен газ в близост до Александруполис и ще позволи на търговците на газ и потребителите в региона да се възползват пълноценно от динамичното развитие и конкурентните предимства, предоставени от пазара на втечнен природен газ.

Малинов припомни, че „Булгартрансгаз“ вече финализира сделката и е вписан като акционер с 20% дял на участие в проектната компания за изграждане на терминала.

Всички изброени проекти, по които българският газопреносен оператор работи последователно през последните години имат за цел да спомогнат за постигане на енергийна ефективност, сигурност и икономически растеж в региона на Югоизточна Европа и стимулират регионалното развитие и интеграция, допълват от дружеството.

В рамките на форума Малинов се срещна с колегите си от гръцкия национален газопреносен оператор DESFA, с които обсъди напредъка по реализацията на проекта за изграждане на терминала за втечнен природен газ в близост до Александруполис. Той разговаря и с представители на газопреносния оператор на Северна Македония във връзка с бъдещото развитие на мрежата в региона. Изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ обсъди и актуални въпроси с представителя на Бюрото за енергийни ресурси на САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
zelka007
преди 2 години
защо се чупят пари за да горим водород ... ?! ... горивните клетки са много по-ефективни от изгарянето ... в случая единствено има значение да се дооползотвори остатъчния ресурс на съоръженията , нищо друго ... и това трябва да е отправната точка в изчисленията ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още