IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Живков: Ядрената енергетика може да помогне за декарбонизацията на икономиката

Пред сектора има предизвикателства като управлението на радиоактивните отпадъци, както и лицензирането на новите технологии

15:37 | 23.09.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Министерство на енергетиката</em></p>

Снимка: Министерство на енергетиката

Ядрената енергетика може успешно да подпомогне процеса на цялостно декарбонизиране на националната икономика, коментира служебният министър Андрей Живков по време на министерска среща по Партньорството за трансатлантическо енергийно и климатично сътрудничество, която се провежда във Варшава.

Ядреният сектор продължава да бъде гарант за енергийната сигурност и независимост, предоставяйки енергия за бизнеса и домакинствата на конкурентни цени, коментира още той, цитиран от пресцентъра на енергийното министерство.

"Убедени сме, че за да бъде успешен и енергийно приемлив, зеленият преход не трябва да ограничава правото на избор на държавите по отношение на използваните чисти енергийни технологии", заяви Живков.

Като цяло позицията на Европейската комисия е именно такава - Брюксел няма претенции за начина, по който  страните от общността постигат зелените цели, но в същото време инвестициите в ядрени мощности, които са на практика беземисионни при производството на електроенергия, са минимални в Европа.

България работи за реалната диверсификация на доставките на свежо ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй", обясни още българският министър по време на форума. По неговите думи секторът има огромен потенциал да реализира скоро първите ефективно работещи малки модулни реактори за търговска експлоатация, които предлагат възможности за по-бързо изграждане и имат конкурентни финансови параметри. 

Българската АЕЦ "Козлодуй" съобщи в началото на годината, че анализира възможността да използва малки модулни реактори.

Остават предизвикателствата, свързани с липсата на гъвкава рамка за ускорено лицензиране на тези технологии, трудностите при идентифициране на подходящи площадки, липсата на окончателно решение за управлението на радиоактивните отпадъци, каза още Живков.

За преодоляване на тези пречки следва да се търсят различни форми на диалог между заинтересованите страни.

В Партньорството за трансатлантическо енергийно и климатично сътрудничество (Р-ТЕСС) участват САЩ и 22 европейски държави – България, Албания, Австрия, Босна и Херцеговина, Хърватия, Кипър, Чехия, Естония, Грузия, Германия, Гърция, Унгария, Латвия, Литва, Молдова, Черна гора, Северна Македония, Полша, Румъния, Словакия, Словения и Украйна, в тясно сътрудничество с ЕС.

Р-ТЕСС се фокусира върху техническото сътрудничество в редица ключови области, например осигуряване на анализ и планиране на интеграцията на газопреносните и електропреносните системи, осигуряване на най-добри практики в областта на енергийната киберсигурност, насърчаване на нови капиталови инвестиции в ключова енергийна инфраструктура и подобряване на енергийната ефективност и чистото енергопотребление, включително в областта на възобновяемите енергийни източници, ядрената енергетика и изкопаемите горива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:59 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 2 години
Не знам кога ще се случи но : "Польская KGHM Polska Miedz и американская NuScale Power LLC договорились о строительстве в Польше ядерных реакторов малой мощности.Соглашение касается развития ядерных технологий в виде модернизации существующих угольных турбин или развития новых источников ядерной энергии в виде малых модульных реакторов от одного до 12 модулей мощностью по 77 МВт каждый, цитирует сообщение KGHM РИА Новости."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още