IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата отпуска още 860 млн. лв. за бизнеса заради скъпия ток

Допълнително близо 750 млн. лв ще бъдат отпуснати за пенсионерите към досега съществуващите мерки

17:44 | 30.12.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Държавата отпуска още средства за бизнеса заради високите цени на тока. Това обяви премиерът Кирил Петков по време на брифинг, цитиран от БНТ. По думите му общо около 2 милиарда лева ще достигнат помощите за потребителите и бизнеса за отоплителния сезон.

Министрите от кабинета се събраха, за да обсъдят енергийната криза заради високите цени на тока.

„Проблем номер едно е енергийната криза. Абсолютно сме наясно, че в момента бизнесите и разпределителните дружества имат много проблеми с покриването на своите разходи и това ще се отрази на цените на бита. Решихме да допълним енергийните помощи с допълнителни 860 млн. лв.“, заяви Петков.

Допълнително близо 750 млн. лв ще бъдат отпуснати за пенсионерите към досега съществуващите мерки.

Според плана на държавата 2,058 млн. пенсионери ще получат добавка от 60 лв. към пенсиите си за януари, февруари, март, април, май и юни. Допълнителната сума ще се изплаща на всички пенсионери, независимо от размера на техните пенсии, като мярка за подкрепа с цел ограничаване на последствията от COVID-19.

Изплащането на добавка от 60 лв. към пенсиите е за сметка на преизпълнението на данъчните приходи по държавния бюджет за 2021 г.

Гласувани са и допълнителни 120 млн. лв. за продължаване на мярката 60/40 за бизнеса, която ще бъде в подкрепа на около 80 хил. работещи, обяви премиерът.

Петков подчерта още, че страната разполага с около 3 седмици да увеличи ваксинацията максимално, особено за възрастното население на България. Това е единственият начин да предотвратим запълването на болниците, спирането на икономиката и затварянето на училищата“, допълни Петков.

Той уточни, че добавката от 75 лв. ще бъде за всички пенсионери, които ще се ваксинират от 1 януари, всички, които вече са се ваксинирали с три дози и всички, които са се ваксинирали съответно с първа, втора или трета доза. С експертите обсъдихме да съкратим срока между втора и трета доза, обясни премиерът. Кирил Петков увери, че всички, които са се ваксинирали през януари, ще получат добавките си с пенсията за февруари.

От думите на министъра на енергетиката Александър Николов стана ясно, че отпуснатите средства за отоплителния сезон ще достигнат 1,5 млрд. лв., като е  предвидено директно изплащане на трудовите дефицити в енергоразпределителните дружества и намаляване на цените.

Секвенирането на ковид пробите се очаква след Нова година и тогава ще се разбере дали в България има заразени с Омикрон, каза от своя страна здравният министър Асена Сербезова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:41 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 2 години
Поне от 5 години от Европа непрекъснато се повтаря - вашата икономика е три пъти по-енергоемка от европейската, вашата ико.................................. Но на *** така му харесва, да изнася продукт но всъщност евтин ток. Нещо като прословутите български електрокари за Япония. По паметливите помнят, нали!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
държавата нищо не отпуска ... набива го на данъкоплатците !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
А защо поскъпва бе продажници?! Ако не искате да затриете всичко, 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ-а. Зелена енергия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още