IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият борд на "Булгаргаз" ще търси възможности за допълнителни количества газ

Ако не беше променена формулата за изчисляване на цената на газа, "Булгаргаз" щеше да има с 500 млн. лева по-ниски разходи за руския газ

17:20 | 02.02.22 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Новото ръководство на "Булгаргаз" ще търси възможности за допълнителни количества газ по съществуващите договори, коментира енергийният министър Александър Николов преди началото на заседанието на парламентарната комисия по енергетика.

В петък Българският енергиен холдинг (БЕХ) смени директора на газовото дружество Николай Павлов и целия Съвет на директорите с мотив, че не изпълняват основните си функции. Промяната в ръководството е отразена в Търговския регистър, но се изчаква да изтече тридневният срок за обжалване на решението.

За директор на "Булгаргаз" е предложен Людмил Йоцов. В медийни публикации той беше наречен "троянски кон" на "Газпром". Людмил Йоцов е директор "Стратегическо планиране" в газовото дружество "МЕТ Енерджи", свързвано в публикации с руския газов холдинг.

Ако разгледате историята на дружеството, биографията на Йоцов, сами ще си направите изводите, каза енергийният министър в отговор на тези коментари.

Основната задача на новото ръководство ще бъде "Булгаргаз" максимално ефективно да изпълнява своята функция на обществен доставчик на природен газ и да работи в своя полза. "Основната функция на държавната компания е да работи в интерес на обществото. Това е валидно и за "Булгаргаз", категоричен беше той. От бизнеса обаче вече заявиха, че всички клиенти в България трябва да могат да се възползват от ползите, които носи договорът за доставка на газ от Азербайджан.

Сред приоритетите, зададени от Министерството на енергетиката, са още преглед как се използват резервите в газохранилището в Чирен, участието на газовите борси и други.

По време на изслушването си в енергийната комисия към 47-то Народно събрание Николов потвърди, че ценовото заявление за цената на газа от 1 февруари е внесено от старото ръководство на "Булгаргаз" и е в "абсолютно минимален размер".

Газовото дружество внесе на 1 февруари искане енергийният регулатор да одобри цена на газа с около 18% по-ниска спрямо 1 януари.

Николов коментира, че разходите на "Булгаргаз" щяха да бъдат с 500 млн. лева по-ниски, ако не беше променена формулата за изчисляване на цената на руския природен газ през 2020 година. Припомняме, че договорът беше преподписан, след като ЕК установи злоупотреба с монополното положение на "Газпром" в Централна и Източна Европа. Компанията се съгласи и да възстанови суми, платени от "Булгаргаз" за вече доставен газ. Новата формула включи пазарен компонент и до средата на 2021 година цената беше по-ниска спрямо предишната методика за изчисление на цената.

"Мисля, че няма причини за опасения за сериозно забавяне на проекта", коментира още енергийният министър по повод на изграждането на газовата връзка с Гърция. Той посочи, че седмично се получава доклад от строителя AVAX и предстои да се направи анализ за действията на компаниите, осъществяващи надзора на строителните работи.

По-рано днес (2 февруари) проектната компания ICGB съобщи, че 80% от строителните дейности вече са извършени. Работи се ускорено, за да бъдат спазени сроковете за въвеждане в експлоатация.

Александър Николов призна пред депутатите, че Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) проверява всяка община, която съобщи, че няма възможност да плати сметките си за електроенергията, но отрече, че това може да бъде разглеждано като "шамар" за местните власти. Той посочи, че начинът, по който се харчат обществени пари, е много важен, когато става въпрос за компенсации, отпускани по одобрени от ЕК схеми.

Той коментира още, че в Министерството на енергетиката няма получено нито едно искане от общините за компенсация над схемата, одобрена от правителството. Като мярка за решаване на проблема е предвидено да се изследва профилът на потреблението на общините на тримесечна и на годишна база, за което има съгласие от страна на електроразпределителните дружества и търговци на енергия. Така ще може да се анализира има ли нужда общината от допълнителни компенсации.

Николов обясни, че в становище Министерството на енергетиката не е подкрепило предложението на ГЕРБ за компенсация за социални институции, болници, учебни заведения и религиозни храмове, защото става въпрос за много разнородни групи и изпращането на няколко нотификации до ЕК би забавило изплащането на помощта. Правителството обаче е изготвило механизъм, по който след приемане на Бюджет 2022 ще може да бъдат изплатени и компенсации за всички заради високата цена на газа.

В дългосрочен план начини за намаляване на сметките е повишаването на ефективността, както и други мерки за намаление на разходите за електроенергията. Николов посочи за пример соларните панели, при които технологиите напредват много и е възможно още през следващия отоплителен сезон общините да изградят свои мощности, с които да намалят разходите си.

Вече има заявления за нови над 15 гигавата соларни мощности. Профилът на тези паркове е огледален на потреблението, което е благоприятно от гледна точка на запазването на баланса на системата, каза енергийният министър по време на изслушването. Ако тези планове бъдат реализирани, електроенергията в България би била по-евтина и по-чиста, допълни той.

Правителството ще компенсира разходите на електроразпределителните дружества, за да не тежат техните разходи върху цената на бита, уточни още енергийният министър. Според неговите разчети помощта ще бъде в рамките на около 200 млн. лева. По време на извънредно заседание на енергийната комисия във вторник (1 февруари) депутатите от ГЕРБ цитираха становище от енергийното министерство, според което обаче помощта за ЕРП-тата ще бъде 410 млн. лева.

Няма регулаторни ограничения за сключване на дългосрочни договори - някои зелени производители продават по 10-годишни договори, включително и в чужбина, допълни още Николов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 7 rate down comment 1
aldy
преди 2 години
Миии... "Газпром" се съгласи да промени договора с привързване към спотовата цена. Значи той е виновен, че се е съгласил с нашите искания. А ние никога не сме в състояние да знаем какво правим, когато се водим по акъла на ***, като PGNiG. Значи отново е виновен Путин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 3
Valentin13
преди 2 години
Стоенее, Стоенее, немаш оправия бе човек. Сякаш виждам и пяната по устата ти, по-леко ще дойде момент да се срамуваш какво си писал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 2 години
Луумпено1, когато Сокар предлагаше допълнителни количества азерски газ на друга точка на приемане, но на малко по-висока цена и все пак много по-ниска от газпромовската, Булгаргаз е отказал. Затова и сега ще съдят бившият шеф. Не че имам големи надежди, но мисля че това ще е първият осъден висш чиновник.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Новият борд на "Булгаргаз" ще търси възможности за допълнителни количества газ == ДА ве, под Стара планина, ама там, дето е потънала в морето, на 300 у лево от Атлантида има!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 2 години
Вън газпром от страната ни! Увеличете му таксите за пренос и ето ви компенсации. Вън кожодерите от нашата татковина! Да забравят къде се намира България!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още