IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Без изненада газът поевтинява със 17,6% от 1 февруари

На европейските борси средната цена на газа с доставка през февруари е над 85 евро за мегаватчас, посочват от "Булгаргаз"

16:39 | 01.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Цената на природния газ намалява със 17,64% до 109,88 лева за мегаватчас от 1 февруари, съобщава Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Това е цената, по която "Булгаргаз" доставя суровина на крайните снабдители и топлофикациите. В нея не са включени цени за достъп, пренос, акциз и ДДС.

По-рано днес от "Булгаргаз" внесоха окончателното си ценово заявление, с което поискаха енергийният регулатор да утвърди цената на природния газ в размер на 109,88 лева за мегаватчас. На закрито заседание енергийният регулатор потвърди сметките на компанията.

Средната цена на европейските борси за доставка на газ през февруари е над 85 евро за мегаватчас, посочиха още от "Булгаргаз".

Преди ден и отстраненият директор на "Булгаргаз" Николай Павлов анонсира пред БНТ, че ще има понижение на цената на суровината от около 18 на сто. Павлов и целия Съвет на директориите бяха уволнени малко преди края на работния ден в петък (28 януари). Промяната в ръководството на газовото дружество вече е вписана в Търговския регистър, но се изчаква тридневния срок за обжалване, става ясно от справка на страницата на регистъра.

При последното си изслушване пред КЕВР Павлов беше категоричен, че намалението на цената е на базата на движението на европейските борси, а не е измислено от "Булгаргаз". Той посочи, че за последните 13 месеца - от януари 2021 година до началото на февруари 2022 година ценовото предимство за българските потребители на природен газ се изчислява на над 1 млрд. лева. Това е разликата между цената на европейските борси и на българския пазар, умножена по количествата потребен природен газ.

От КЕВР посочват още, че при определянето на очакваните доставни цени във връзка с образуването на цената на вход на газопреносни мрежи са отчетени общото количество природен газ, предвидено за доставка през месеца,  относителният дял на количествата за обществена доставка на природен газ, програмата за освобождаване на природен газ, както и по двустранните договори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още