IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството без успех опитало да увеличи доставките на газ от Азербайджан?

Ръководството на "Булгаргаз" е сменено, защото е загубило доверието на БЕХ, каза енергийният министър Александър Николов

11:17 | 31.01.22 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Имало е две посещения на представители на правителството в Баку, от които няма резултат за увеличаване на количествата, които България получава по договора с доставчика на газ от "Шах Дениз ІІ" в Каспийско море. Това стана ясно от коментар на отстранения директор на "Булгаргаз" Николай Павлов пред БНТ.

Той поясни, че в компанията е получено писмо, с което доставчикът е заявил, че ако има излишни количества газ, може да ги достави на България, но по пазарни, а не договорени цени. "Това са фактите и когато имаш договор, той трябва да бъде изпълняван", допълни още Павлов.

Той припомни още, че не е имало как България да получи пълните количества газ от Азербайджан, за което е критикуван от правителството, без трасето IGB.

Николай Павлов допълни още, че на базата на котировките на пазарите в Европа, "Булгаргаз" ще подаде заявление за намаляване на цената на газа със 17% от 1 февруари. Павлов коментира още, че цената на природния газ е "чиста математика".

Отстраненият директор обясни, че всяко решение на газовото дружество е съгласувано с принципала - БЕХ и Министерството на енергетиката. 

"Булгаргаз" няма активи и не може да бъде приватизирана - най-големите активи на компанията са договорите за доставка на природен газ. Той посочи, че компанията е с отлична репутация и фактор на газовия пазар. "Това е един пазар за близо 3 млрд. лева и очевидно е доста апетитна хапка", допълни още той.

Павлов и целият Съвет на директорите на "Булгаргаз" бяха отстранени в петък (28 януари) почти в края на работния ден след заседание на принципала - Български енергиен холдинг (БЕХ). От "Булгаргаз" реагираха с позиция през почивните дни, че са научили от медиите за смяната на ръководството. 

Съветът на директорите публикува и доклада от работна група, сформирана от Министерството на енергетиката, за да провери дейността на "Булгаргаз", както и направените забележки от страна на "Булгаргаз" по констатациите в доклада. Голяма част от информацията обаче е заличена, тъй като представлява търговска тайна.

Енергийният министър Александър Николов поясни пред "Нова телевизия", че причината за тази смяна е, че ръководството на "Булгаргаз" е загубило доверието на БЕХ. Той допълни, че поведението на газовия оператор не е рационално, особено по отношение на цената на природния газ. Цената на суровината е можела да се повиши с 5% от 1 януари, а не с 30%, на базата на опциите в дългосрочните договори и газохранилището в Чирен.

Според него "Булгаргаз" е можело да предложи различни цени за регулирания и за свободния пазар, но е предпочела да защити "частен интерес", а не са запазили собствените си интереси. От бизнеса вече се обявиха категорично против подобни изчисления и заявиха, че ползите, които реализира газовият оператор благодарение на договорите си, трябва да бъдат разпределени между всички участници на пазара.

Николов потвърди думите на Павлов, че България има уверения, че допълнителни количества газ могат да дойдат от Азербайджан, но при по-висока цена. Водени са и преговори с партньори за доставки на втечнен газ (през Гърция) в случай на криза между Русия и Украйна и спиране на доставките на руския природен газ.

Заявлението за промяна на ръководството на "Булгаргаз" още не е вписано в Търговския регистър. От коментара на Николай Павлов не става ясно дали ще обжалва решението за смяна. В момента той е под карантина след положителен тест за коронавирус малко преди да бъде отстранен от поста си.

Съветът на директорите на газовото дружество беше сменен в края на юли 2021 година. Тогава Павлов запази поста си. Причината сега ръководството да бъде отстранено са резултати от проверките за работата на компанията. В средата на януари от ДАНС влязоха в "Булгаргаз" и иззеха документи. Тогава от ръководството на дружеството приветстваха акцията, коментирайки, че така ще бъде потвърдено, че "Булгаргаз" се управлява добре и няма нарушения.

В началото на годината премиерът Кирил Петков беше изненадан от поскъпването на природния газ за българските потребители и заподозря опит за саботаж срещу новото правителство от страна на КЕВР и "Булгаргаз".

По отношение на цената на електроенергията енергийният министър поясни пред "Нова телевизия", че всички бюджетни организации ще минат в общ пул, който ще участва в централизиран търг за доставка на електроенергия. Така цената ще бъде предвидима, посочи още енергийният министър. За него компенсациите са само краткосрочна мярка, а тези общи търгове ще дадат дългосрочно решение за социални и други институции. Те нямат експертизата, за да управляват потреблението си "ден напред", коментира още Николов.

Преди дни зам.-председателят на парламентарната комисия по енергетика Ивайло Мирчев анонсира, че правителството подготвя автоматичен механизъм за компенсации за скъпия ток, но не даде повече подробности какво предвижда той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 1
0pk
преди 2 години
Изчакай малко, ей сега ше дойде Стоенча да обясни защо са виновни руснаците и за тази ситуация. Откак борсовите цени фръкнаха нагоре, той спря да обяснява как сме се били прецакали с дългосрочните договори и как за кадем, напук на руснаците се отказахме от заробващи патоци дето щяха да дебаркират на нашия бряг. Макар сега да обяснява как Газпрома не печелил от борсовите цени, пропуска факта че някои играчи искаха да прецакат руснаците и обвързаха дългосрочните контракти с цените на борсата, от което сега газпкаят дет се вика. Като цяло при всички положения са виновни руснаците и кат гледам скоро ще ни нападнат, за да ни принудят да купуваме газ само от тях :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 2 години
Еми сега чекаме от новото ръководство на Булгаргаз море от азерски газ на цени, на които Турция и останалите, строили през териториите си тръби за доставка, го получават... иначе раотата мирише на "стани да седна", а ситуацията с недостига на газ ше бъде "кой ми с ра в гащите?"... Мноо ми е интересно, кой от сичките на "клона" за 15 млрд. м3 (теоретични) общ годишен капацитет на тръбата от Щах Дениз, ще се откаже в наша полза от неговата дългосрочно договорена квота за евтин газ - Турция, Гърция или Италия? И още един въпрос: ако сега тръбата от Новоросийск с годишен капацитет 30 млрд. м3 излизаше на Карадере, а не нейде из Турция, а Гърция и Турция чекаха газ от България, многострадалната българска икономика по-добре ли щеше да е в тази енергийна криза, или по-зле? Щото все пак гербаджиите платиха рекета на американците с Ф-ките и ни закачиха за Турски поток, иначе сега щехме да сме ептен "за мустака"... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
melon
преди 2 години
Иdiот и *** написах
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
melon
преди 2 години
Нормално е да не щат да продават под пазара. Кой ще е такъв ***, освен ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
markov
преди 2 години
И Асерите се *** с нас вече
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
melon
преди 2 години
Компрометирани са вече. Толкова големи проблеми има, те се хванаха с насилствената ваксинация и с макетата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още