IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БЕХ смени ръководството на "Булгаргаз"

На поста изпълнителен директор сяда Людмил Йоцов

12:44 | 29.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group

Цялото ръководство на „Булгаргаз“ е сменено след решение на Българския енергиен холдинг, разкриват документи, внесени в Търговския регистър, пише БНР на уебсайта си.

На мястото на изпълнителния директор Николай Павлов ще застане Людмил Йоцов.

Основните причини за промените са съмненията за начина, по който „Булгаргаз“ е определяла цените на газа, както и дали е направено всичко възможно у нас да бъде внесено цялото количество синьо гориво по договора с Азербайджан, разкри пред радиото изпълнителният директор на БЕХ Иван Андреев.

По думите му уволнението на борда се случва след проверката, която е трябвало да извърши Българският енергиен холдинг.

Андреев твърди, че е извършена проверка на дружеството, а докладът е бил представен на борда на директорите на БЕХ. След това е взето решение да се смени ръководството, за да има повече прозрачност и да се изяснят всички факти, касаещи проверката.

„Има някои факти, които изискват разработка на допълнителни документи и частични политики в дружеството – политика за ценообразуването например“, коментира Андреев, допълвайки, че има съмнения, че „Булгаргаз“ не е ценообразувала правилно.

Той изтъква, че документацията е много и предстои да бъде започната процедура за външен одит от някоя от големите одитни фирми.

Във връзка с новите назначения Андреев твърди, че решението е взето от целия борд. Междувременно от БЕХ са в тясна връзка с Министерството на енергетиката.

Министърът на енергетиката Александър Николов коментира пред bTV, че няма връзка между акцията на ДАНС в „Булгаргаз“ и освобождаването на ръководството на дружеството, но допълва, че не знае каква е причината за проверката на агенцията, предава БГНЕС.

Той не коментира какво е показала проверката на БЕХ. По думите на Николов холдингът трябва да взема рационални решения за дружествата, които са „под неговата шапка“.

По думите на Николов в последно време много се е говорило за допълнителни доставки на газ от Азербайджан и е имало писмо, че са възможни подобни доставки.

"Относно цената обаче, понеже дружеството е поело някои ангажименти, тя не може да съответства на цената по дългосрочния договор поне до 1 юли 2022 г.", твърди още той.

Междувременно в министерството се разглежда и вариант за спиране на доставките на газ заради напрежението между НАТО и Русия, но Николо смята, че този сценарий е малко вероятен, защото „както Европа е зависима от газа, така и Русия е зависима от плащанията за него“.

Премиерът Кирил Петков приветства смяната на борда на „Булгаргаз“. Той коментира, че страната има по-високи цени на газа, отколкото трябва да има, на базата на този борд.

Петков твърди, че изборът на новия борд е изцяло на БЕХ и на министъра на енергетиката. Премиерът посочва, че вероятно решенията, взети от досегашния борд, имат определени договорености, от които страната няма да може да избяга веднага, но той се надява, че следващите решения ще помогнат крайният потребител да не плаща цената за нечии печалби и грешки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още