IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е с най-рязко повишение на въглеродните емисии в ЕС през лятото на 2021 г.

В този период страната започна да натоварва въглищните си централи, за да преодолее високите цени на електроенергията на свободния пазар

14:21 | 15.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

България записва най-рязкото увеличение на емисиите въглероден диоксид сред страните от Европейския съюз през третото тримесечие на 2021 година, сочат данните на Евростат. На годишна база емисиите се увеличават с почти 23 на сто, докато средното за общността увеличение е от 5,7 на сто.

Съществено се увеличават емисиите и в Латвия (16%) и Гърция (13%). На обратния полюс са Словения и Люксембург, където емисиите намаляват с по малко над 2 на сто.

евростат евростат

Източник: Евростат

Европейската статистика не дава подробности за източника на емисиите, но в този период България натовари напълно въглищните си мощности в опит да се пребори с високите цени на електроенергията на свободния пазар. В момента страната е единствената, който изнася електроенергия в региона, което е факт и благодарение на въглищните централи.

Данните на Евростат показват още, че ЕС почти се връща до предпандемичните нива на въглеродните емисии. През третото тримесечие страните от общността са емитирали общо 881 млн. тона еквивалент на въглеродния диоксид. Парниковите газове, които увреждат атмосферата, са основно въглероден диоксид, азотен оксид, метан и флуорирани газове. Тяхното количество се изчислява, приравнявайки се към въглеродния диоксид.

През 2020 г. ограниченията в икономиката и транспорта намалиха съществено замърсяването с парникови газове. Още тогава обаче експертите предупредиха, че при възстановяване на икономическата активност емисиите ще се увеличат бързо, макар че в дългосрочен план ЕС устойчиво намалява своите въглеродни емисии.

Най-големите замърсители в ЕС в периода юли - септември са индустрията (23% от общите емисии), енергетиката (21%) и домакинствата и селското стопанство (по 14%). Във всеки един от икономическите сектори има ръст на емисиите спрямо същия период на 2020 г. Най-видим е той в транспорта - 17 на сто.

Последна актуализация: 06:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още