IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мартин Димитров: Не е добре да се удължава мораториумът за цените на битовия ток

Според депутата за няколко месеца или за тази година може да се въведе диференцирана ставка с временен характер на цената на тока, парното и газа

11:29 | 04.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Не е добър вариант да се удължава мораториумът за цените на тока за битовите потребители. За няколко месеца или за тази година може да се въведе диференцирана ставка с временен характер на цената на тока, парното и газа. Това мнение изрази пред БНТ депутатът от "Демократична България" Мартин Димитров.

"От икономическата комисия смятаме да поканим Комисията за защита на конкуренцията на изслушване още в сряда да видим как действа регулаторът", посочи той, но напомни, че крайното решение ще зависи от Народното събрание. 

Димитров смята, че газовата връзка с Гърция трябва да се изгради на всяка цена и то към лятото, както и терминалът за втечнен газ.

Според него по-големият проблем с газа е огромната зависимост от Русия – 80-90% от него е от там. Димитров е на мнение, че това е недалновидна, опасна политика, и препоръча да има алтернатива. Той напомни, че подобни зависимости в други европейски страни няма и направи сравнение с Германия, където вносът е 50%.

По думите му трябва да се облекчи вносът на горива, да се засили още конкуренцията и достъпът до данъчно акцизните складове, както и да се засили контролът върху рафинерията в Бургас и върху всички големи компании най-вече с измервателни уреди.

Казусът КТБ

Депутатът засегна и темата за обявената в несъстоятелност Корпоративна търговска банка (КТБ) и съобщи, че предстои одит на Сметната палата.

"По темата КТБ нищо на практика не беше сериозно направено. Искаме одит, който да покаже в тази процедура по несъстоятелност защитен ли е интересът на държавата, интересът на кредиторите на банката – Сметната палата има такава възможност. Има въпроси, на които никога не е отговаряно. Надявам се тази година да има резултати от Сметната палата", каза още Мартин Димитров и конкретизира, че проверката трябва да обхване дейността на Фонда за гарантиране на влоговете.

Той е категоричен, че през годините нарочно е бил замитан процесът по несъстоятелността на КТБ, но е убеден, че сега има възможност да се направи сериозна проверка.

По думите му темата си заминава, забравя се и никой не я коментира. Има въпроси, на които никога не е отговаряно, посочи Димитров и конкретизира, че това се отнася до прихващания, направени в банката след фалита. Той добави, че ако не се получи одитът, ще се търсят и други варианти.

Той уточни, че при подобни казуси обикновено се правят международни изследвания от специализирани компании, които преследват пътя на парите и се вижда кои са виновните лица. Мартин Димитров се надява още през настоящата година да има резултат от одита на Сметната палата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още