IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газовите доставки от Русия до Полша и България засега не са спрени

Цените на газа в Европа се изстреляха снощи на фона на перспективите за по-нататъшни спирания на доставките

09:05 | 27.04.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg</em></p>

Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg

Газовите доставки за Полша по т. нар. Ямалски договор леко са се възстановили, след като по-рано спаднаха до нула, сочат данни на Европейската мрежа на операторите на преносни мрежи, цитирани от Ройтерс.  Физическите газови потоци по газопровода "Ямал-Европа" са били на ниво 3 449 688 киловатчаса към 07:22 часа българско време, предава БТА.

Доставките на руски газ за България засега не са прекъсвани, заяви пред Ройтерс и Владимир Малинов, изпълнителен директор на българския оператор на газопреносната мрежа „Булгартрансгаз".

Уверенията за доставките са дадени часове след като стана ясно, че в „Булгаргаз“ ЕАД е получено уведомление, че доставките на природен газ от „Газпром Експорт“ ще бъдат спрени, считано от 27 април 2022 г. Подобно уведомление бе получено и в Полша. 

Министърът на енергетиката на Австрия Леоноре Гевеслер посочи, че газовите доставки от Русия продължават без ограничения и няма индикации за предстоящи ограничения, информира радио ORF. Австрия получава от 80 процента от газа си от Русия.

Министерството на външните работи на Унгария също посочи, че получава газови доставки според договореното през Сърбия. Според външния министър Петер Сиярто според „Газпром" транзитните доставки за Унгария през България се извършват независимо.

Цените на газа в Европа се изстреляха снощи на фона на перспективите за по-нататъшни спирания на доставките. Фючърсните контракти на европейски хъб TTF в Нидерландия се покачиха от 91 евро за мегаватчас до 107 евро за мегаватчас, преди да отстъпят до 99 евро за мегаватчас малко по-късно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Solar Power
преди 1 година
Газпром просто се самоубива бавно , но славно :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
caller
преди 2 години
Русия пак показва добра воля, въпреки всичките санкции налага ни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още