IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Крал: Енергийната система на София трябва да издържи газова криза през зимата

"Електрохолд" ще търси средства от европейски фондове, за да изгради умни мрежи у нас

10:58 | 12.05.22 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Енергийната мрежа на София трябва да издържи на натоварването при газова криза през отоплителния сезон, при която всички абонати на "Топлофикация София" минат на отопление с електроенергия. Това коментира бившият регионален директор на CEZ за България Карел Крал. Сред продажбата на дружествата на чешката компания той е изпълнителен директор на "Електрохолд България".

През последните години "ЧЕЗ Разпределение" е инвестирало по 100 млн. лева всяка година, като част от тези средства са насочени към критичната инфраструктура на дружеството - 110 киловолтовите кабели и подстанциите в София. "Това ни дава увереност, че мрежата би трябвало да издържи на натоварването", категоричен беше Крал по време на събитие, по време на което беше представен новият бранд на дружеството.

Потреблението на електроенергия и натоварването на мрежите през следващите години зависи от много фактори, коментира още Карел Крал. Той допълни, че се очаква масово навлизане на електромобилите, но също така и увеличаване на енергийната ефективност и локални зелени енергоизточници - например соларни панели на покривите на жилищата. Така потреблението ще се повиши, но за мрежата натоварването дори може да намалее, защото домовете ще имат собствени енергоизточници.

Ребрандирането на дружествата, работещи под шапката на "ЧЕЗ България", е финалната крачка от продажбата на дружествата на CEZ Group в България на "Еврохолд". Търговските дружества вече ще се наричат "Електрохолд Трейд" и "Електрохолд Продажби", като първото ще се фокусира върху големите стопански субекти, а второто - върху бита и малкия бизнес. Двата сегмента имат различни изисквания и съответно - услугите са различни.
Ръководител на тази дейност ще бъде Владимир Дичев.

Електроразпределителното дружество, бившето "ЧЕЗ Разпределение", вече ще се казва "Електроразпределителни мрежи Запад" (ЕРМ Запад), уточниха от компанията по време на брифинга. Компанията ще бъде управлявана от Георги Миков.

Сред плановете на "Електрохолд" е да се превърне в лидер в региона на Централна и Източна Европа (ЦИЕ). За целта ще бъда ползвана синергията с компанията майка "Електрохолд", но Крал отказа да даде повече конкретика за плановете и готвени услуги за пазарите в региона.

Във връзка със зеления преход от "Електрохолд" планират модернизация и дигитализация на мрежата, така че тя да бъде подготвена за навлизане на повече възобновяеми енергийни източници, както и за зарядните станции за електромобилите.

Изграждането на умни мрежи е част от тази трансформация, но инвестициите за тях възлизат на поне 300 млн. лева в следващите пет години, разказа Георги Миков. За да не тежат тези разходи на потребителите, от компанията ще поискат подкрепа от европейските фондове. В Плана за възстановяване няма предвидени средства за дигитализация на разпределителните мрежи, посочиха от "Електрохолд".

Само 150 млн. лева ще са нужни за изграждането на умни мрежи, а останалите средства ще бъдат насочени за присъединяване на ВЕИ и автоматизирането на мрежата. От компанията вече са внесли своите разчети и планове в тази насока в Министерството на енергетиката и в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
Alex Silver
преди 1 година
"Енергохолд" ще търси средства от европейски фондове, за да изгради умни мрежи у нас === Като не могат да си намерят умни управляващи, търсят "умни" мрежи, та дано те сами се справят с батака, наложен от простокировци и Сие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Първо няма да има газова криза, но вие се подгответе с малко мазут на склад, за всеки случай. И без паника, както се видя - ножа е дървен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
0pk
преди 1 година
Каква газова криза бре, Кирчо нали договори почти безплатен американски газ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още