IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравословният бизнес

Едно неуморно семейство развива успешно търговия с плодове и зеленчуци, обслужвайки едни от най-луксозните ресторанти в София

11:55 | 25.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Vivacom</em></p>

Снимка: Vivacom

Денят на Красимира Маринова е започнал в 2 ч. сутринта, а когато се виждаме по обяд носи огромна касетка с праскови. Успява да поеме глътка въздух само докато си поговорим. Съпругът и едно от трите им деца са наоколо – в офиса на фирмата им, разположен точно срещу пъстрия им магазин за плодове и зеленчуци в центъра на София. Докато разговаряме, в офиса непрестанно влизат и излизат забързани хора, улисани в задачите си. Съвсем скоро разбирам, че това е нормалният темп на работа на „Здравословната точка“. Никой няма време за разсейване и колебание.

Всичко е в семейството

Красимира създава бизнеса си с търговия на плодове и зеленчуци още през 1993 г., когато брат ѝ я увлича в начинанието. След известно време той излиза от фирмата, но Красимира продължава да се бори за развитието ѝ и постига успех. В този период получава голяма подкрепа от родителите си, която не спира и до днес.

„Приличам на майка ми. Тя е много активна. В момента върти два свои бизнеса и междувременно ми помага с децата“, казва Красимира.

В крайна сметка Красимира се запознава с човек от същия бранш, който впоследствие става неин съпруг и двамата обединяват усилия в развиването на „Здравословната точка“. В този малък бизнес всичко е в семейството – от идеята до подкрепата и усещането за правилния начин на работа.

„Започнахме само с продажби на дребно. С времето нещата се развиха, докато стигнахме до момент, в който станаха по-мащабни. Имаме магазин на дребно, склад и обслужваме и много ресторанти, които зареждаме с плодове и зеленчуци“, споделя Красимира.

Снимка: Vivacom

Да учиш всеки ден

За бизнеса с продажби на плодове и зеленчуци казва, че иска абсолютна отдаденост, включително събуждане в часове, в които другите хора обичайно спят.

„Трябва да си много отдаден, иначе няма да се получи. Тъй като това са бързооборотни стоки, се нуждаят от ежечасна грижа. Поглъща абсолютно цялото време“, коментира Красимира.

Въпреки безкрайната лавина от поръчки и доставки тя признава, че и в този бизнес има много за учене. „От един вид зеленчук или плод има много разновидности и сортове. Човек непрекъснато се учи на нови неща, което е много интересно за мен. Мога да кажа, че почти всеки ден уча нещо ново“, допълва тя.

Това се налага и поради факта, че „Здравословната точка“ работи с 40 от най-луксозните ресторанти в София, на които всеки ден доставя пресни продукти. „Работя с едни от най-добрите готвачи в България, които са се учили и са работили в чужбина. Налага се непрекъснато да чета за нови продукти. Едно и също нещо има най-малко десет имена. За да си изпълня поръчките, трябва да ги знам всичките“, споделя Красимира.

Чистото стопанство

Тя и семейството ѝ не правят компромис с качеството на стоката си, защото знаят, че от него зависи всичко. През зимните месеци най-често внасят плодове и зеленчуци директно от Испания, където производството им е по-чисто и напомня това в България. Но в последните години „Здравословната точка“ си е създала партньорства с 5-6 стопанства у нас, от които си набавя определени продукти, включително домати и череши.

Последна актуализация: 12:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Идеи с потенциал виж още

Коментари

Финанси виж още