IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

eMoney - предимства и рискове

За разлика от крипто валутите стойността на електронните пари е стабилна

09:40 | 08.06.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

Първо, заради удобството. eMoney са по-добре интегрирани в нашия дигитален живот, като често се емитират от компании, които разбират в дълбочина централната роля на потребителя и интеграцията със социалните медии.

Второ, заради транзакцонните разходи. Трансферът на eMoney е незабавен и почти без разходи, като по този начин е по-привлекателен от картовите или междубанковите разплащания.

Трето, заради доверието. В някои страни, където eMoney набират скорост, потребителите вярват повече на телеком операторите и социалните медии, отколкото на банките.

Четвърто, заради мрежовите ефекти. Социалните медии и другите гиганти на цифровата икономика, които обмислят въвеждането на eMoney, разполагат с огромни бази, чрез които новите платежни услуги могат бързо да се разпространят.

Рисковете пред eMoney

Става въпрос за защита на потребителите, безопасност на платежната система и в крайна сметка за финансова стабилност.

Първият риск касае стойността на eMoney. Ако се емитират повече средства отколкото има в сметката, може да се стигне до загуба на стойност.

Вторият риск касае сигурността на доверителната сметка, чиито средства може да бъдат инвестирани в рискови или неликвидни активи, или да бъдат заложени като обезпечение. Трансформирането на eMoney в традиционна валута не винаги е възможно.

Третият риск е свързан с пазарната уязвимост. Ако eMoney са емитирани от едни доставчици, но не могат да бъдат оперирани от други, то ще оцелеят само най-големите. Така акулите ще изядат потенциално по-иновативните дребни риби. Дори регулациите към общи технологични стандарти няма да решат въпроса.

Необходима е обща сетълмент платформа, чрез която лесно, евтино и сигурно да се прехвърлят средства между доверителните сметки. Няма да е възможно да теглите традиционна валута срещу прехвърлените eMoney, докато не се прехвърлят съответните средства в традиционна валута между доверителните сметки на различните доставчици.

Един от начините за справяне с рисковете при eMoney е намесата на централните банки. Те могат да предложат на доставчиците на eMoney достъп до резервните им сметки при строги условия обаче. Чрез ефективен надзор централните банки могат да следят дали емисията на eMoney е изцяло покрита с традиционна валута. Те могат да предложат обща сетълмент платформа, която да осигури възможността различните доставчици да оперират с eMoney.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Sakamano
преди 4 години
Това дори не е валута, а просто електронен портфейл - захранваш някаква сума с която след това можеш да извършваш плащания. Нищо общо с криптовалутите. Не използва блокчейн, не е отворена система където може да провериш всяка транзакция и точния брой на емитираните електронни пари, не е независима от държавни и финансови институции и със сигурност не е анонимна. Единствените предимства са стабилния курс и удобството за потребителите. Иначе притежава същите недостатъци на фиатните пари, плюс някои отгоре. Без съмнение в някой момент ще се окаже, че са емитирани много повече виртуални пари, отколкото са обезпечени с реални. Също както при банките, които на хартия управляват огромни средства, но ако дори малка част от вложителите си изтеглят парите едновременно, банката ще опне копита.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
vstoykov
преди 4 години
Електронните пари и парите по банкови сметки са едно и също. Може да се спори, че от законова гледна точка са различни неща, обаче де фактно имат едни и същи характеристики за крайния потребител.И при парите по банкови сметки, и при електронните пари, има изисквания потребителят да играе в театъра на сигурността (KYC/AML/CFT). Което оскъпява услугата (за сметка на потребителя - той плаща сметката за театъра).При криптовалутите има начин този театър да не се играе или да се играе по-халбаво. Това е основното им предимство. Това понижава цената.Искат да въведат лесни и евтини за ползване електронни пари с цел да направят криптовалутите непривлекателни. Само че няма да успеят, защото няма да успеят да разхлабят регулациите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
mariata
преди 4 години
Аз тези пари не ги харесвам - с тях завися от кефа на друг. Истинските пари са тези, които малко се влияят от кефа на някой локален политик. Такива на първо място са металните пари, изработени с над 90% съдържание на химичните елементи au или ag или пък хартиени/платнени пари/пластмасови пари, на които е отпечатана някоя възрастна кралица или покоен американси президент, а в краен случай и копюри от 50 или 100 издадени от ецб
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още