IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев: Вървим към служебен кабинет

Предсрочните избори може да се проведат към края на април до средата на май

17:28 | 22.02.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Плевнелиев: Вървим към служебен кабинет

                                                                                                                  От: Веселина Йорданова

Очевидно вървим към съставяне на служебен кабинет. Ще бъде трудно, почти невъзможно да се направи компромис, заяви президентът Росен Плевнелиев след консултациите с парламентарните групи на ГЕРБ, БСП, ДПС и Синята коалиция.

След оставката на правителството на Бойко Борисов държавният глава обяви, че ще приеме всички парламентарни групи заедно, за да няма съмнения за тайни коалиции, създадени в президентството.

Не дойдоха представители от „Атака“, след като лидерът й Волен Сидеров по-рано днес поиска консултациите да се провеждат пред медиите и в присъствието на граждански организации.

Плевнелиев ще връчи в понеделник мандат за съставяне на нов кабинет на ГЕРБ, после на БСП и после на ДПС. Възможни дати за провеждане на следващи избори са края на април до средата на май.

Фиксирането на конкретната дата ще бъде плод на съвместни усилия на всички нас, заяви той.

Още няма кандидатура за премиер, както и за членове на кабинета, призна държавният глава. Той си пожела изборите да бъдат състезание на платформи, на личности.

По думите му служебното правителство ще бъде много ясно фокусирано върху провеждането на изборите, гарантиране на тяхната демократичност, прозрачност и честност. Според Плевнелиев обаче основната му задача ще е овладяване на кризата във всичките й аспекти и пълно гарантиране на финансовата стабилност на страната.

Плевнелиев очаква позитивна кампания с конкретни и ясни послания. Правителствата идват и си отиват, държавата обаче не е за един ден, подчерта президентът, който призова да се гарантира спокойна атмосфера за провеждане на следващите избори, да покажем, че сме демократична държава, в която законите се спазват.

Финансовата и институционалната стабилност ще бъде гарантирана, очаквам отговорно отношение от всички, подчерта той.

Държавният глава посочи, че от случващото се в следващите седмици и месеци ще се покаже колко силни са демократичните устои на България.

Като наблюдатели за изборите ще бъде поканена разширена мисия на ПАСЕ и ОССЕ.

Над три часа продължиха консултациите, след които Плевнелиев заяви, че се е провел конструктивен, честен и открит диалог.

Още полотически новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:16 | 11.09.22 г.
403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.Server unable to read htaccess file, denying access to be safe

Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
sladura823
преди 11 години
Na tozi link moje da nau4ite poviche http://w2.5strike.com/bg/invitation/bylink/156595
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
melon
преди 11 години
То за изборите - хубаво, ама кого да избираме? Поне едно психо и няколко теста да се правят на кандидатите, един детектор да им се сложи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още