IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нужни са 8% ръст годишно, за да се изравним с Европа

08:22 | 02.11.04 г.
Автор - снимка
Създател
Нужни са 8% ръст годишно, за да се изравним с Европа
Ако страната ни продължава да има 6% ръст на икономиката, след 40 години може да достигнем стандартите на държавите от Европейския съюз, ако те бележат ръст от 3% годишно. Това съобщи съпредседателят на Центъра за икономическо развитие Александър Божков при представянето на доклада за развитието на икономиката за деветте месеца на годината.

Според Божков годишният ръст на икономиката трябва да бъде поне 8%. В проектобюджета за 2005 г. е заложен ръст между 5 и 5,5%.

19,5% от анкетираните 400 фирми усещали по-добрата бизнессреда, гарантирана от кабинета. През миналата година подкрепа от държавата усещали само 8%. Изследването показва два пъти по-нисък растеж на индивидуалното потребление. Ниският ръст на потреблението означава, че кредитите се влагат не толкова за покупки, колкото за реинвестиции, обясни Божков. Делът на отрицателното външнотърговско салдо със стоки и услуги в БВП през второто тримесечие е 13%.

Повишаването на цените на електро- и топлоенергията през юли е довело до увеличение на инфлацията с един процентен пункт - до 1,2%. Индексът на бизнесклимата Estat бележи най-високата си стойност - +5,27. Изследването сочи намаляване на дела на енергийния ресурс във вноса, което означава, че се работи за повишаване на енергийната ефективност.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:50 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още