IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова такса вдига сметките за ток

07:57 | 15.03.05 г.
Автор - снимка
Създател
Нова такса вдига сметките за ток
Енергото ни взима пари и за електромерите; най-силно ще са засегнати тези, които плащат малки суми

Солени сметки за ток ще ни изненадат още през лятото. Причината е, че новите собственици на Енергото предвиждат да въведат нова такса "електромер". Тя ще се плаща от всеки абонат и ще е между 3 и 5 лв., обясниха експерти от дружествата. Абонаментът ще е като този за телефон и цената "мощност" за парно.

Предложението за таксата ще бъде внесено днес в Комисията за енергийно и водно регулиране. За сметка на нея ще бъдат леко намалени дневната и нощната тарифа. Енергетиците на държавата до късно снощи пресмятаха какви точно да са цените. Обмисля се да се въведат по-ниски тарифи в събота и неделя, а през делничните дни цената да е по-висока. Ще приемем такива стойности, които да не променят средната цена на тока, казаха експерти. Но със сигурност ще се вдигнат сметките на тези, които плащат малко сега, добавиха от комисията.

Близо 1 млн. от всички 4 млн. електромери в страната сега не отчитат никакво потребление, сочат данните на дружествата. Но и те ще плащат новата такса. Например хората, които имат вила и ползват ток само два месеца в годината, плащат сметка само тогава. С въвеждането на абонамента те ще плащат всеки месец.

Мотивът е, че Енергото има целогодишни разходи по поддържането на мрежата и в такива райони. В момента те са включени в цените на тока и се плащат от останалите 3 млн. абонати.

Няма да се променят обявените за незаконни цени на тока от 1 юли 2003 г. до 1 юли 2004 г., казаха още от ДКЕВР. Комисията още не е получила решението на ВАС, поясни шефът на юридическата дирекция във ведомството Параскева Кисева. Но след като го получим, ще вземем ново решение, с което да се потвърдят старите цени, допълни тя.

Според магистратите увеличението на цената на тока в посочения период е било с 20,6%, а не с 15 на сто, както е посочено в документите на ДКЕВР. Тези процедурни пропуски ще бъдат оправени и по другото дело за цените от юли 2004 г., по които също се води дело във ВАС, увериха от комисията.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още