IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С 10% се увеличава премията за тютюн тип Ориенталски и тип Бърлей

17:00 | 25.03.05 г.
Автор - снимка
Създател
С 10% се увеличава премията за тютюн тип Ориенталски и тип Бърлей
С 10% да се увеличи премията за тютюн тип Ориенталски и тип Бърлей за реколта 2004 г., в сравнение с миналогодишната премия, реши днес на заседанието си УС на фонд “Тютюн”, съобщиха от Министерство на земеделието и горите.

За стимулиране производството на двата типа тютюн бе определена премия в размер на 1,70 лв./кг. за произходите: Джебел, Неврокоп, Дупница, Мелник, Устина, Харманли, Крумовград, Източен Балкан и Тополовград. 1,80 лв./кг. е премията, отпусната от фонд “Тютюн” за произходите: Свиленград и Средногорска яка. 2 лв. на килограм ще получат тютюнопроизводителите, които отглеждат произход Северна България и тип Бърлей.

За стимулиране на производството на качествен Ориенталски тип тютюн и тип Бърлей бе определена премия в размер на 1,30 лв./кг. за първа класа и 0,55 лв. за килограм втора класа.

За да получат премии, тютюнопроизводителите е необходимо да са регистрирани като такива, да имат квота, определена от кмета на общината, да имат сключен договор с търговци на тютюн, а произведеният от тях произход и тип тютюн да отговаря на заповедта на кмета на населеното място, припомнят експертите от фонд “Тютюн”, уточниха от министерството.

За повишаване на конкурентноспособността и по-лесната реализация на ориенталските произходи тютюн бе определена целева парична подкрепа в рамките на 1,50-2,40 лв./кг за първа класа, 0,50-1,50 лв./кг. за втора класа и 0,45-0,85 лв./кг за трета класа. За тютюн тип Бърлей целевата парична подкрепа за първа класа е 0,90 лв./кг, за втора – 0,50 лв./кг и 0,30 лв./кг за трета класа.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:55 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още