IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Алианц България премина границата от 5% от капитала на ИД КД Пеликан

Към момента дружеството има над 3,8 млн. лв. нетна стойност на активите, а нетната стойност на акциите е 15,43 лв.

16:49 | 28.03.05 г.
Автор - снимка
Създател
Алианц България премина границата от 5% от капитала на ИД КД Пеликан
ДПФ Алианц България премина границата от 5% от капитала на ИД КД Пеликан АД, става ясно от бюлетина на Центален Депозитар.

Владислав Панев, главен портфолио мениджър от ИД КД Пеликан, сподели пред Investor.bg, че “дружеството притежава дялове от 15 компании, като основен дял заемат инвестициите му в Индустриален Холдинг България – над 6%, докато тези в Албена АД, Синергон Холдинг АД, Доверие Обединен Холдинг АД и Проучване и добив на нефт и газ ЕАД – Плевен заемат над 3% от капитала му.”

КД Пеликан също така притежава и 3000 акции от БФБ – София, което е малко над 1% от неговия капитал. В момента около 30% от активите на дружеството са инвестирани на борсата, тъй като в последните седмици има голям инвеститорски поток, но постепенно този процент ще бъде увеличен.

Към момента дружеството има над 3,8 млн. лв. нетна стойност на активите, а нетната стойност на акциите е 15,43 лв.

КД Пеликан е едно от седемте инвестиционни дружества от отворен тип на фондовата борса, регистрирано по българското законодателство, което може да инвестира до 50% от активите си в акции. В края на декември стартира дейността си и ИД ОББ Балансиран фонд АД.

Първото ИД от отворен тип е Златен лев АД с разрешение на регулаторния орган от 1998 г. (то инвестира между 30 и 60% от активите си в акции). През 2002 г. е учредено ИД Елана Еврофонд (което инвестира основно в облигации и депозити), следват ИД Ти Би Ай Евробонд (което също инвестира основно в облигации и депозити), ИД Адванс Инвест (с инвестиции до 90% от активите си в акции) и ИД Капман Капитал (до 40% от активите му са в акции).

Investor.bg също така научи, че КД Пеликан има планове да лицензира Инвестиционен посредник, като необходимите документи за това вече са подадени в Комисията за Финансов Надзор.

Свързани компании:

ДФ Селект Баланс(6KDA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:11 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още