IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев: Европа не трябва да прехвърля проблемите си на следващите поколения

Ценностите на обединена Европа са поставени под въпрос, за което е нужен адекватен отговор, каза президентът

12:37 | 18.05.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Европа не трябва да прехвърля днешните си проблеми на следващите поколения, заяви президентът Росен Плевнелиев при откриването на 126-тата сесия на Комитета на министрите на страните-членки на Съвета на Европа, на която България е домакин. 

В срещата в София участват представителите на 47-те страни-членки на организацията, сред които 17 министри на външните работи, както и генералният секретар на Съвета на Европа Торбьорн Ягланд. Сесията е председателствана от министъра на външните работи Даниел Митов и бележи приключването на шестмесечното българско председателство на тази комитет, предава БНР.

Поколението, което разруши Берлинската стена, днес строи нови стени в сърцето на Европа, посочи Плевнелиев. По негови думи ценностите на обединена Европа са поставени под въпрос от популистки и националистически партии, които използват страха на хората от извънредната нестабилност.

„Не можем да си позволим да чакаме, да отлагаме или да прехвърляме проблемите на следващото поколение. Днес Европа трябва да намери адекватен отговор“, заяви президентът Росен Плевнелиев.

Държавният глава оцени българското председателство като успешно. Заложените приоритети са защита правата на детето, уязвимите групи, разширяването на достъпа на младите хора до култура са били постигнати.

Плевнелиев отбеляза, че България е поела председателството на Комитета на министрите на Съвета на Европа в труден момент на засилване на противопоставянето в Европа и на все по-несигурна и непредсказуема международна среда. Дадохме си ясна сметка, че най-важното за нас - държавите - членки, е да потвърдим своите общи ценности, да застанем твърдо зад принципите на демокрацията, върховенството на закона и правата на човека, посочи Плевнелиев, цитиран от БТА.

Много е важно да продължим да работим за свикването на среща на върха на държавните и правителствени ръководители на Съвета на Европа, на която държавите-членки да препотвърдят на най-високо държавно ниво принципите и ценностите на обединена, демократична и мирна Европа, призова президентът.


 


 


 


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:09 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
misanthrope
преди 7 години
Комсомолския секретар се изказал на комсомолско събрание.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още