IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В сряда подписват споразумението за 1 млрд. евро за Марица изток 1

По време на церемонията министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров ще връчи документа за „Първи клас" инвеститор на Ей И Ес 3C Марица Изток 1

12:28 | 06.12.05 г.
Автор - снимка
Създател
В сряда подписват споразумението за 1 млрд. евро за Марица изток 1

В сряда, 7 декември, официално ще бъдат подписани финансовите споразумения на Проекта за изграждане на заместваща мощност на площадката на ТЕЦ "Марица изток 1", съобщиха от Министерство на икономиката и енергетиката.

Проектът включва изграждане на нова заместваща мощност от 670 MW на площадката на ТЕЦ "Марица Изток 1" и сероочистващи инсталации към тях на стойност над 1 млрд. евро. От тях 70% са дългово финансиране от CALYON, ING Bank, BNP Paribas и Европейската банка за възстановяване и развитие. Останалите 30% са собствени средства на инвеститора.

Проектът е най-голямата "инвестиция на зелено" в Централна и Източна Европа, уточниха от министерството. Очаква се реализирането на този проект да повиши конкурентоспособността на българската енергетика чрез оптимално използване на енергийния комплекс Марица изток при спазване на европейските екологични изисквания за емисиите на серни окиси, прах и азотни окиси.

По време на церемонията министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров ще връчи документа за „Първи клас" инвеститор на Ей И Ес 3C Марица Изток 1, българското дружество на американската компания Ей И Ес Корпорация. Това е първата инвестиция за над 1 млрд. евро, която Българската агенция за инвестиции (БАИ) сертифицира от влизането в сила на Закона за насърчаване на инвестициите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още